Dip z awokado czyli guacamole

Guacamole  to sos zrobiony z avocado z różnymi dodatkami w zależności od regionu w Meksyku, z którego  pochodzi. Guacamole korzeniami sięga 500 r.n.e będąc jednym z głównych składników kuchni azteckiej. Było uważane za afrodyzjak, dzięki czemu zawdzięcza  swoją popularność nawet w dzisiejszych czasach.  Więcej o avocado tutaj. Guacamole jest sosem bardzo uniwersalnym, ale o intensywnym specyficznym smaku.
Guacamole musi być wyraziste: trochę kwaskowe i słone, a zarazem ostre.  Sos jest obowiązkowym dodatkiem do wielu dań kuchni meksykańskiej: tacos, fajitas; do tuńczyka i owoców morza; do surowych warzyw. Przyrządza się go szybko i łatwo.  O jednej rzeczy trzeba pamietać , aby awakodo użyte to guacamole było dojrzałe i miękkie. W innym przypadku będzie nam bardzo trudno je zmiksować. Jeżeli mamy tylko do wyboru twarde, niedojrzałe jeszcze owoce, warto je położyć na dzień czy dwa koło owoców, szybciej dojrzeje :)

 

Składniki:

  • sok z 1 limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryczka chili, bez pestek, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę (bez miąższu)
  • sól do smaku
  • świeża kolendra (wg osobistych upodobań, ja dodaję 1/2 pęczka)

Przygotowanie:

Avocado  z sokiem limonki, czosnkiem i solą miksujemy razem na gładką masę. Dodajemy cebulę, papryczkę chili, pomidor i kolendrę i wszystko razem mieszamy. Guacamole po jakimś czasie czernieje mimo dodanie soku z limonki. Wystarczy co jakiś czas pomieszać. Jeżeli nie zużyjemy wszystkiego, można spokojnie resztę guacamole  zamrozić :)

3 thoughts on “Dip z awokado czyli guacamole”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *