Guacamole to sos zrobiony z avocado z różnymi dodatkami w zależności od regionu w Meksyku, z którego pochodzi. Guacamole korzeniami sięga 500 r.n.e będąc jednym z głównych składników kuchni azteckiej. Było uważane za afrodyzjak, dzięki czemu zawdzięcza swoją popularność nawet w dzisiejszych czasach. Więcej o avocado tutaj. Guacamole jest sosem bardzo uniwersalnym, ale o intensywnym specyficznym smaku.
Guacamole musi być wyraziste: trochę kwaskowe i słone, a zarazem ostre. Sos jest obowiązkowym dodatkiem do wielu dań kuchni meksykańskiej: tacos, fajitas; do tuńczyka i owoców morza; do surowych warzyw. Przyrządza się go szybko i łatwo. O jednej rzeczy trzeba pamietać , aby awakodo użyte to guacamole było dojrzałe i miękkie. W innym przypadku będzie nam bardzo trudno je zmiksować. Jeżeli mamy tylko do wyboru twarde, niedojrzałe jeszcze owoce, warto je położyć na dzień czy dwa koło owoców, szybciej dojrzeje :)
Składniki:
- sok z 1 limonki
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryczka chili, bez pestek, pokrojona w drobną kostkę
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę (bez miąższu)
- sól do smaku
- świeża kolendra (wg osobistych upodobań, ja dodaję 1/2 pęczka)
Przygotowanie:
Avocado z sokiem limonki, czosnkiem i solą miksujemy razem na gładką masę. Dodajemy cebulę, papryczkę chili, pomidor i kolendrę i wszystko razem mieszamy. Guacamole po jakimś czasie czernieje mimo dodanie soku z limonki. Wystarczy co jakiś czas pomieszać. Jeżeli nie zużyjemy wszystkiego, można spokojnie resztę guacamole zamrozić :)
[…] wpisy Scallops czyli przegrzybki z szynką.Dip z awokado czyli guacamole Sałatka cezara z MeksykuKurczak chow meinKurczak w sosie madrasNadziewane pieczarkiZUPA CEBULOWAEgg […]
[…] Dip z awokado czyli guacamole […]
[…] guacamole […]