Fettuccine z czosnkiem, pieczoną papryką i oliwkami

Lubię proste potrawy, których składniki mówią same za siebie. Poniższy przepis jest przykładem takiego dania, gdzie liczy się jakość, a nie ilość. Wiem, wiem, zawsze powinna się liczyć jakość, ale nie zawsze mamy wybór. Do tej potrawy kupcie makaron najlepszy jaki znajdziecie, najlepiej świeży. Paprykę upieczcie sami i wybierzcie oliwki z lady, a nie ze słoika. Ostatnim krokiem jest dobór dobrego białego wina, którego kilka łyżek wzbogaci smak delikatnego sosu, a resztę wypijecie do obiadu.

Fettuccine z czosnkiem, pieczoną papryką i oliwkami


Składniki: (4 porcje)

  • 400g świeżego fettuccine
  • 5 ząbków czosnku, drobno poszatkowany
  • 2 pieczone papryki, pokrojone w paski, razem z sokiem
  • 25g zielonych oliwek, pokrojonych w paski
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 35g startego sera parmezan
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 3 łyżki białego wina, półwytrawnego
  • 1 ½ łyżki kremówki

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek i po 30 sekundach pieczoną paprykę i oliwki. Mieszamy i dolewamy wino. Gotujemy około 2 minuty. Dodajemy kremówkę i zagotowujemy sos. Zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy z ugotowanym makaronem, parmezanem i pietruszką.


Jedna myśl nt. „Fettuccine z czosnkiem, pieczoną papryką i oliwkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *