Lasagna ze szpinakiem i karczochami

Lasagna ze szpinakiem  jest doskonałą alternatywą dla wegetarian.  Nawet Marcin, zagorzały fan potraw mięsnych potrafił docenić smakowitość tej potrawy.  Przepis ten jest różni się  od innych przepisów znalezionych w książkach kucharskich i internecie. W czym tkwi jego wyjątkowość?  W kombinacji czterech różnych serów (Ricotta, Gorgonzola, Blue cheese i Parmezan) i użyciu sosu pomidorowego.   Warto poświęcić troche naszego czasu, by móc zaserwować danie z najwyższej półki :D

 

  Składniki: około 4-6 porcji

Nadzienie:

  • 600 g młodych liści szpinaku (albo mrożony)
  • 225 g sera Ricotta
  • ok 12 płatów lasagne
  • 50 g orzeszków pini (opcjonalnie)
  • łyżka masła
  • 1 puszka karczochów
  • 200 g sera: Danish blue , Gorgonzola, Stilton (bądź inny ser pleśniowy)
  • 200 g sera Mozzarella (żółty)
  • sól i pieprz do smaku

Sos (beszamel) :

  • 850 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 1/4 główki startej gałki muszkatołowej
  • 1 liść laurowy
  • 60 g świeżo startego parmezanu

Sos pomidorowy:

  • 400 g pomidorów w puszcze albo 1 passata
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchewka albo 100 g  marchewki z puszki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • po szczypcie: oregano, bazylii, kolendry, ostrej papryki, granulowanej cebuli, soli i pieprzu.

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj potrzebne naczynie do lasagne.

Sos pomidorowy: mieszamy wszystkie składniki i gotujemy ok 30 minut na średnim ogniu (dopóki marchewka będzie miękka). Jeżeli używamy marchewki z puszki, która już jest ugotowania, czas gotowania możemy skrócić do 15 minut.  Wszystko miksujemy. Najlepiej gotować sos w wysokim garnku, bo lubi pryskać na około, łatwiej też potem zmiksować wszystkie składniki.  Do sosu oczywiście możemy dodać ulubione przyprawy, doprawiamy do własnego smaku. Sos pomidorowy możemy zrobić dzień wcześniej.
Beszamel: sekretem tego słynnego, do wszystkiego dobrego sosu jest taka sama ilość masła i mąki oraz odpowiednia dawka gałki muszkatołowej.  W garnku, na małym  ogniu  roztapiamy masło i dodajemy mąkę.  Rozcieramy na gładką masę. Zalewamy wszystko mlekiem i dodajmy liść i gałkę muszkatołową. Wszystko razem cały czas intensywnie mieszamy, dopóki nie zgęstnieje. W tym punkcie zmniejszamy ogień i delikatnie mieszając gotujemy sos  przez 5 minut. Na samym końcu dodajemy ser parmezan, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy.  Sos beszamelowy najlepiej mieszać trzepaczką, łyżką  nigdy nie osiągniemy gładkiej masy.
Nadzienie: W garnku roztapiamy masło i dodajemy wcześniej dobrze umyty szpinak ,  posypujemy mała szczyptą soli. Przykrywamy szpinak i gotujemy przez 2 minuty, mieszając okazjonalnie.  Dzięki temu liście staną się miękkie. Odcedzamy szpinak i jak ostygnie, wyciskamy nadmiar płynu.  Tak przygotowany szpinak kroimy  na mniejsze kawałki. Jeżeli używasz mrożonego szpinaku to zacznij gotować od tego punktu.
W dużym garnku wymieszaj szpinak, karczochy, ser ricotta i beszamel.  Posól i popieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj i na końcu dodaj ser gorgonzola, blue cheese lub stilton (możesz wymieszać wszystkie trzy). Jeżeli użyjesz orzeszków pini, podsmaż je wcześniej na patelni przez 1 minute, aż nabiorą złocisto-brązowego koloru i wymieszaj z pozostałym nadzieniem (uważaj, orzeszki łatwo mogą się spalić).
Na  dno formy do zapiekanek  wylewamy trochę sosu pomidorowego i beszamelu. Kładziemy płaty lasagne.  Na to szpinak i sos pomidorowy. I tak do skończenia składników. Na ostatnią warstwę makaronu dodajemy sos pomidorowy i resztę sosu beszamelowego (zostawiamy sobie 1/2 szklanki sosu pomidorowego).  Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 35-40 minut.  Wyciągamy lasagne, polewamy resztką sosu pomidorowego i  posypujemy startą mozzarelą. Wkładamy do piekarnika. Lasagna jest gotowa, kiedy ser zrobi się brązowy i zacznie bąblować.  Lasagne powinna odczekać z 10 minut przed podaniem. Ułatwi nam to krojenie i nie poparzy gości.
lasagna ze szpinakiem

2 thoughts on “Lasagna ze szpinakiem i karczochami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *