Kurczak stir fry z papryką

Soczyste kawałki kurczaka w ciemnym, ostrym sosie. Danie możemy podawać z ryżem lub makaronem. Dobrze smakuje z kapustą stir fry lub zielona fasolką.

Kurczak stir fry z papryką

Składniki: (4 porcje)

  • 250g mięsa z kurczaka, piersi lub udek
  • 2 ½ oleju arachidowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 białko jajka

Składniki sosu:

  • 1 łyżka suszonych płatków chili(jeżeli naprawdę lubisz ostre jedzenie, to zwiększ ilość chili do 2 łyżek).
  • 2 papryki, pokrojone w paski
  • 1 łyżka wywaru z kurczaka
  • 1 łyżka wina ryżowego Shaoxing lub wytrawnej sherry
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 2 łyżeczki dymki, drobno pokrojonej
  • ½ łyżeczki imbiru, drobno pokrojonego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka pokrój w 2,5cm  kostkę, jeżeli masz udka, to obkrój je z mięsa nożem. Nie martw się jak zostanie trochę mięsa przy kości, zawsze możesz je wykorzystać na wywar z kurczaka.

Kurczaka marynuj przez 30 minut w białku jajka wymieszanym ze skrobią kukurydzianą.

Rozgrzej mocno wok, aż się zacznie lekko dymić. Dodaj 1 ½ łyżki oleju arachidowego i jak się rozgrzeje, dodaj mięso. Stir fry kawałki kurczaka przez 1-2 minuty i odłóż na bok, Wyczyść woka.

Ponownie rozgrzej woka , dodaj łyżkę oleju. Kiedy się zacznie lekko dymić dodaj paprykę i stir fry przez 30 sekund, potem dodaj wszystkie składniki sosu, oprócz oleju sezamowego, zagotuj i zmniejsz ogień. Dodaj kurczaka, porządnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.


   

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *