Soczyste kawałki kurczaka w ciemnym, ostrym sosie. Danie możemy podawać z ryżem lub makaronem. Dobrze smakuje z kapustą stir fry lub zielona fasolką.
Kurczak stir fry z papryką
Składniki: (4 porcje)
- 250g mięsa z kurczaka, piersi lub udek
- 2 ½ oleju arachidowego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 białko jajka
Składniki sosu:
- 1 łyżka suszonych płatków chili(jeżeli naprawdę lubisz ostre jedzenie, to zwiększ ilość chili do 2 łyżek).
- 2 papryki, pokrojone w paski
- 1 łyżka wywaru z kurczaka
- 1 łyżka wina ryżowego Shaoxing lub wytrawnej sherry
- 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 2 łyżeczki dymki, drobno pokrojonej
- ½ łyżeczki imbiru, drobno pokrojonego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka pokrój w 2,5cm kostkę, jeżeli masz udka, to obkrój je z mięsa nożem. Nie martw się jak zostanie trochę mięsa przy kości, zawsze możesz je wykorzystać na wywar z kurczaka.
Kurczaka marynuj przez 30 minut w białku jajka wymieszanym ze skrobią kukurydzianą.
Rozgrzej mocno wok, aż się zacznie lekko dymić. Dodaj 1 ½ łyżki oleju arachidowego i jak się rozgrzeje, dodaj mięso. Stir fry kawałki kurczaka przez 1-2 minuty i odłóż na bok, Wyczyść woka.
Ponownie rozgrzej woka , dodaj łyżkę oleju. Kiedy się zacznie lekko dymić dodaj paprykę i stir fry przez 30 sekund, potem dodaj wszystkie składniki sosu, oprócz oleju sezamowego, zagotuj i zmniejsz ogień. Dodaj kurczaka, porządnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.