Kto ma ochotę na makaron, ale niekoniecznie z tradycyjnym sosem pomidorowym to linguine z krewetkami i rocket na pewno mu się spodoba. Linguine możemy zastąpić spaghetti lub fettuccine. Jest to idealna propozycja na szybki posiłek, bo to pyszne i lekkie danie przygotujemy w mniej niż 20 minut.
Linguine z krewetkami, kurczakiem i sałatą rocket
Składniki: (4 porcje)
- 500g linguine
- 5 łyżkek oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 50g orzeszków pini
- 1 czerwona papryczka chili, drobno pokrojona
- 300g krewetek
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone w paski
- ½ szklanki białego wina
- 100g sałaty rocket (rukoli)
- 2 łyżki drobno pokrojonej, świeżej bazylii
- 50g zielonych oilwek, pokrojonych w paseczki
- sól do smaku
Przygotowanie:
Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Użyłam linguine bazyliowo-czosnkowe, więc mój makaron jest nieco innego koloru, niż tradycyjny.
Na dużej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy kurczaka, po 4 minutach dodajemy czosnek, orzeszki pini i chili, smażymy przez 20 sekund. Dodajemy krewetki, oliwki i smażymy 1 minutę. Dodajemy wino, bazylię i sól. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 2 minuty.
Do sosu dodajemy ugotowany makaron i sałatę rocket i mieszamy przez 1 minutę, aż sałata lekko zmięknie. Podajemy od razu.
Dziękuję, Moniko za świetny przepis. Czy "sałata rocket" to nie
jest przypadkiem poczciwa rukola?
Locja, masz racje, sałata rocket to właśnie rukola :)
Przepis wygląda interesująco, fotografia też, tylko gdzie ten tytułowy kurczak?
Bozena, dziekuje bardzo, juz poprawione:)
Ciekawie wyglada :) Zapisuje do wyprobowania :)