„En Papillote” – czerwcowe wyzwanie Daring Cooks

„En Papillote” – czerwcowe wyzwanie Daring Cooks to pomysł Sarah prowadzącej bloga All Our Fingers in the Pie. En Papillote to po prostu sposób gotowania, w którym składniki umieszczamy np. w papierze pergaminowym , rękawie foliowym czy w folii aluminiowej.

Ze względu na moje zamiłowanie do kuchni chińskiej, wybrałam przepis na kurczaka po chińsku, zawiniętego w papier pergaminowy i gotowanego w oleju.  Danie doskonale nadaje się na przystawkę.
Eksperymanetalnie do niektórych paczuszek dodałam również wcześniej podgotowany makaron jajeczny i gorąco polecam.

Kurczak po chińsku w paczuszce
Składniki: (8 osób)

 

  • 250g piersi z kurczaka
  • 30 podłużnych paseczków papryczki chili, ok. 4cm
    60 podłużnych paseczków  dymki, ok. 4cm
    30 podłużnych paseczków świeżego imbiru, ok. 4cm
    30 plasterków orzecha wodnego (water chestnuts)
    Pęczek świeżej kolendry,
    30 plasterków szynki parmeńskiej
    30 kawałków papieru pergaminowego, pokrojonego w kwadrat o boku 15cm
    1,2 litro oleju arachidowego, do smażenia
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
    1 łyżka ciemnego sosu sojowego
    1 łyżka wina ryżowego Shaoxing lub wytrawnej sherry
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka oleju sezamowego
    Sól i pieprz do smaku

Marynata

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy na 30 kawałków o wymiarach 4cm x 5mm. Mieszamy z marynatą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Na jednym kawałku papieru pergaminowego, na środku układamy kolejno:  1 kawałek chili, trochę kolendry, kawałek kurczaka, plasterek szynki parmeńskiej, dwa kawałki dymki, kawałek imbiru, plasterek orzecha wodnego i posypujemy znowu kolendrą.
Papier zwijamy jak paczuszkę i wiążemy na górze sznurkiem.
Rozgrzewamy wok i olej. Smażymy paczuszki (10 sztuk na raz) przez 3 minuty.  Odcedzamy z nadmiaru tłuszczu i serwujemy.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *