„En Papillote” – czerwcowe wyzwanie Daring Cooks to pomysł Sarah prowadzącej bloga All Our Fingers in the Pie. En Papillote to po prostu sposób gotowania, w którym składniki umieszczamy np. w papierze pergaminowym , rękawie foliowym czy w folii aluminiowej.
Ze względu na moje zamiłowanie do kuchni chińskiej, wybrałam przepis na kurczaka po chińsku, zawiniętego w papier pergaminowy i gotowanego w oleju. Danie doskonale nadaje się na przystawkę.
Eksperymanetalnie do niektórych paczuszek dodałam również wcześniej podgotowany makaron jajeczny i gorąco polecam.
Kurczak po chińsku w paczuszce
Składniki: (8 osób)
- 250g piersi z kurczaka
- 30 podłużnych paseczków papryczki chili, ok. 4cm
- 60 podłużnych paseczków dymki, ok. 4cm
- 30 podłużnych paseczków świeżego imbiru, ok. 4cm
- 30 plasterków orzecha wodnego (water chestnuts)
- Pęczek świeżej kolendry,
- 30 plasterków szynki parmeńskiej
- 30 kawałków papieru pergaminowego, pokrojonego w kwadrat o boku 15cm
- 1,2 litro oleju arachidowego, do smażenia
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego Shaoxing lub wytrawnej sherry
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- Sól i pieprz do smaku
Marynata
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy na 30 kawałków o wymiarach 4cm x 5mm. Mieszamy z marynatą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Na jednym kawałku papieru pergaminowego, na środku układamy kolejno: 1 kawałek chili, trochę kolendry, kawałek kurczaka, plasterek szynki parmeńskiej, dwa kawałki dymki, kawałek imbiru, plasterek orzecha wodnego i posypujemy znowu kolendrą.
Papier zwijamy jak paczuszkę i wiążemy na górze sznurkiem.
Rozgrzewamy wok i olej. Smażymy paczuszki (10 sztuk na raz) przez 3 minuty. Odcedzamy z nadmiaru tłuszczu i serwujemy.