Marcowe wyzwanie Daring Cooks, duszone potrawy to pomysł Carol, która zaproponowała kilka przepisów, z czego ja wybrałam duszone tofu z pieczarkami. Tofu okazało się bardzo smaczne, ale sos wyszedł dość tęgi i bogaty w smaku, więc proponuje, aby danie podać z gotowanym lub smażonym ryżem.
Duszone tofu z pieczarkami
Składniki:
- 500g tofu
- ¾ szklanki sosu sojowego
- 8 pieczarek, pokrojonych na pół
- 1 słodki ziemniak, pokrojony w 1cm kostkę
- ¼ łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego czosnku
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 mała papryczka chili, drobno pokrojona
- 1 łyżka miodu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Tofu pokrój w 2.5cm kostkę.
Rozgrzej olej na patelni i smaż kawałki tofu po 5-6 minut z każdej strony. Odłóż na bok.
Na tej samej patelni podsmaż słodkiego ziemniaka, aż zbrąwieje, około 5 minut. Dodaj olej, jeżeli to koniecznie. Gotowe ziemniaki odłóż na bok.
Na tej samej patelni podsmaż pieczarki, aż lekko zmiękną. Dodaj tofu i słodkiego ziamniaka.
Dodaj pozostałe składniki, delikatnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Tofu podaj z gotowanym lub smażonym ryżem.
:-) super smaczne!!! dziękuje za przepis :)