Duszone Tofu z pieczarkami – marcowe wyzwanie Daring Cooks

Marcowe wyzwanie Daring Cooks, duszone potrawy to pomysł Carol, która zaproponowała kilka przepisów, z czego ja wybrałam duszone tofu z pieczarkami. Tofu okazało się bardzo smaczne, ale sos wyszedł dość tęgi i bogaty w smaku, więc proponuje, aby danie podać  z gotowanym lub smażonym ryżem.

Duszone tofu z pieczarkami

Składniki:

  • 500g tofu
  • ¾ szklanki sosu sojowego
  • 8 pieczarek, pokrojonych na pół
  • 1 słodki ziemniak, pokrojony w 1cm kostkę
  • ¼ łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego czosnku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 mała papryczka chili, drobno pokrojona
  • 1 łyżka miodu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Tofu pokrój w 2.5cm kostkę.

Rozgrzej olej na patelni i smaż kawałki tofu po 5-6 minut z każdej strony. Odłóż na bok.

Na tej samej patelni podsmaż słodkiego ziemniaka, aż zbrąwieje, około 5 minut. Dodaj olej, jeżeli to koniecznie. Gotowe ziemniaki odłóż na bok.

Na tej samej patelni podsmaż pieczarki, aż lekko zmiękną. Dodaj tofu i słodkiego ziamniaka.

Dodaj pozostałe składniki, delikatnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

Tofu podaj z gotowanym lub smażonym ryżem.


    

Jedna myśl nt. „Duszone Tofu z pieczarkami – marcowe wyzwanie Daring Cooks”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *