Wołowina po burgundzku – majowe wyzwanie Daring Cooks

Wołowina po burgundzku – majowe wyzwanie Daring Cooks to pomysł Fabi, prowadzącej bloga Fabsfood.  Boeuf Bourguignon czyli wołowina po burgundzku i jest  jednym  z bardziej popularnych francuskich dań. Danie jest rewelacyjne w smaku, kawałki wołowiny duszone  w czerwonym winie z dodatkiem grzybów i szalotek po prostu rozpływają się w ustach.

Wołowina po burgundzku

Składniki:  (6 porcji)

  • 200g boczku
  • 1,5 kg wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę  np.: rozbrat czy udziec
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki mąki
  • 1 butelka wina (Bourgogne, Bordeaux, Cabernet Franc, Rioja, Cabernet Sauvignon)
  • 1 marchewka, pokrojona w paski
  • I cebula, pokrojona w paski
  • 2 ½  szklanki wywaru wołowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • ½ łyżeczki świeżego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 24 szalotki, obrane
  • ½ kg pieczarek
  • oliwa z oliwek
  • pietruszka lub tymianek do ozdoby

Przygotowanie:

Boczek ugotuj na małym ogniu w 1 litrze wody przez 10 minut. Odcedź i osusz papierem. Pokrój w kostkę.

Mięso dokładnie umyj i osusz papierem.

Nagrzej piekarnik do 230°C.

W dużym, żaroodpornym  garnku podsmaż boczek na 1 łyżce oliwy z oliwek przez 2-3 minuty, aż zbrązowieje. Odłóż na bok.

W tym samym garnku podsmaż wołowinę, aż zbrązowieje. Odłóż na bok razem z boczkiem.

W tym garnku podsmaż marchewkę i cebulę.  Dodaj boczek razem z wołowiną, sól, pierz i dodaj mąkę. Dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika, bez przykrycia na 4 minuty.

Wyjmij z piekarnika, dodaj wino, wywar, przecier pomidorowy, czosnek, tymianek i  liść laurowy. Zagotuj.

Przykryj naczynie, zmniejsz odpowiednio temperaturę  i wstaw je do piekarnika na 3-4 godziny, aby bardzo powoli się dusiło.

W czasie, kiedy gulasz jest w piekarniku przygotuj szalotki. Rozpuść  łyżkę masła  i podsmaż szalotki, aż zbrązowieją. Dodaj tyle wywaru, aby przykryć cebulki  i duś bez przykrycia 20-25 minut, aż cały płyn wyparuje.

Pieczarki umyj i podsmaż z dwoma łyżkami masła na patelni.

Kiedy wołowina będzie miękka, do mięsa dodaj cebulki i grzyby.

Można podawać z ziemniakami lub chlebem.


     

5 myśli nt. „Wołowina po burgundzku – majowe wyzwanie Daring Cooks”

  1. Moniko, mam już wszystkie składniki, pytanie tylko, co to znaczy zmniejsz odpowiednio temperaturę. Do jakiej mniej więcej, żeby nie otrzymać węgla po 3-4 godzinach? Będę wdzięczna za podpowiedź. Pozdrowienia

  2. Jeśli tylko pozwolisz, to dopowiem, że najbardziej odpowiedni kawałek mięsą na ten francuski zimowy specjał, powinien być z tzw z kwiatkiem, czyli z galaretkowatą żyłką.
    A tak w ogóle to we Francji często dodają jeszcze nóżkę cielęcą do gotowania.
    O jej, czy wrócisz jeszcze do blogowania??
    Bardzo sie ucieszyłam, że nie tylko wezwania kuchenne nas łączą, ale i krew dla Chustki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *