Doskonała pieczona pierś kurczaka

Jak zrobić takie cudeńko, soczyste w środku i z chrupiąca skórką ? Jest to bardzo łatwe i szybkie. Jedyne co potrzebujemy, to:

  • 2 piersi z kurczaka ze skórką
  • 4 grzyby suszone
  • 6 liści laurowych
  • 4 ząbki czosnku, ze skórką
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 220°. Zabieramy się za kurczaka. Czasami ciężko dostać pierś ze skóra. Możemy wtedy kupić całego kurczaka i go po prostu wyfiletować.  Teraz delikatnie oddzielamy skórę od mięsa w środkowej części piersi. Robimy taką kieszonkę.  Do środka wkładamy po 3 liście laurowe i po 2 grzyby suszone i zamykamy kieszonkę. Dodatkowo nacinamy lekko  kurczaka wzdłuż.  Dzięki temu pierś będzie odpowiednio soczysta i pomoże nam to później ocenić stan kurczaka. Posypujemy pierś solą i pieprzem.

 

Nagrzewamy patelnie z olejem.  Gdy osiągnie ona odpowiednią temperaturę, kładziemy kurczaka skórą na dół.  Smażymy dopóki skórka  zacznie brązowieć. Gdy nie jesteśmy pewni, możemy lekko  podważyć pierś nożem i sprawdzić.  Dodajemy  czosnek.
Przekładamy kurczaka wraz z patelnią do piekarnika na 10 minut. Gdy nasza patelnia nie nadaje się do pieczenia, przekładamy kurczaka razem z olejem i czosnkiem na małą blachę bądź do żaroodpornego naczynia. Pierś powinna leżeć  cały czas skórką na dole.  Po 10 minutach wyciągamy kurczaka i sprawdzamy, na ile jest gotowy. Teraz przydadzą  nam się nasze nacięcia. Wystarczy jak je lekko rozchylimy. Jeżeli pierś jest już prawie upieczona ( tylko sam środek lekko surowy), odwracamy ją na drugą stronę (skórką do góry). Pieczemy przez następne 3 minuty i wyjmujemy z piekarnika.  Zostawiamy na patelni jeszcze przez 2 minuty. Przed podaniem wyciągamy liście laurowe i grzyby. Możemy podawać z ziemniakami, frytkami, talarkami itd. Pychotka :mrgreen:

2 myśli nt. „Doskonała pieczona pierś kurczaka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *