Jak zrobić takie cudeńko, soczyste w środku i z chrupiąca skórką ? Jest to bardzo łatwe i szybkie. Jedyne co potrzebujemy, to:
- 2 piersi z kurczaka ze skórką
- 4 grzyby suszone
- 6 liści laurowych
- 4 ząbki czosnku, ze skórką
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 220°. Zabieramy się za kurczaka. Czasami ciężko dostać pierś ze skóra. Możemy wtedy kupić całego kurczaka i go po prostu wyfiletować. Teraz delikatnie oddzielamy skórę od mięsa w środkowej części piersi. Robimy taką kieszonkę. Do środka wkładamy po 3 liście laurowe i po 2 grzyby suszone i zamykamy kieszonkę. Dodatkowo nacinamy lekko kurczaka wzdłuż. Dzięki temu pierś będzie odpowiednio soczysta i pomoże nam to później ocenić stan kurczaka. Posypujemy pierś solą i pieprzem.
Nagrzewamy patelnie z olejem. Gdy osiągnie ona odpowiednią temperaturę, kładziemy kurczaka skórą na dół. Smażymy dopóki skórka zacznie brązowieć. Gdy nie jesteśmy pewni, możemy lekko podważyć pierś nożem i sprawdzić. Dodajemy czosnek.
Przekładamy kurczaka wraz z patelnią do piekarnika na 10 minut. Gdy nasza patelnia nie nadaje się do pieczenia, przekładamy kurczaka razem z olejem i czosnkiem na małą blachę bądź do żaroodpornego naczynia. Pierś powinna leżeć cały czas skórką na dole. Po 10 minutach wyciągamy kurczaka i sprawdzamy, na ile jest gotowy. Teraz przydadzą nam się nasze nacięcia. Wystarczy jak je lekko rozchylimy. Jeżeli pierś jest już prawie upieczona ( tylko sam środek lekko surowy), odwracamy ją na drugą stronę (skórką do góry). Pieczemy przez następne 3 minuty i wyjmujemy z piekarnika. Zostawiamy na patelni jeszcze przez 2 minuty. Przed podaniem wyciągamy liście laurowe i grzyby. Możemy podawać z ziemniakami, frytkami, talarkami itd. Pychotka :mrgreen:
Monia a te zdjęcia tez są Twojego autorstwa ? :)
Niestety nie wszystkie, ale pracuję nad tym!