Szóstka dla kurczaka!

WH3A4704[1]W dzisiejszym świecie, w pogoni za szczupłą sylwetką, zdrowym stylem życia drób zdobywa coraz większą popularność. Zdecydowanym faworytem jest tutaj oczywiście kurczak, ze względu na swoją  dostępność i przystępną cenę. Do tego dochodzą wartości odżywcze i nieskończone wariacje  dań.  Kurczak – strzał w dziesiątkę!


Podobno kurczak nie tuczy! :roll: Ze względu na dużą zawartość białka i małą ilość tłuszczu jest polecany w każdej diecie.  Do głównych zalet tego mięsa, w porównaniu z wieprzowiną czy wołowiną należą:

  • wyższa zawartość łatwo przyswajalnego białka
  • niższy udział kolagenu
  • mniej tłuszczu (wołowina ma dwa razy , a wieprzowina aż pięć razy więcej). Tłuszcz ten w kurczaku zlokalizowany jest pod skórą, co ułatwia jego oddzielenie. Wystarczy obrać z tej smacznej, chrupiącej skórki.
  • więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędnych w naszej diecie) duża zawartość cynku, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B (podnoszących naszą odporność)
Mięso drobiowe jest uniwersalne i doskonałe w zasadzie w każdej postaci: pieczone, smażone, na zimno, na gorąco, w galarecie, z owocami, na słodko i pikantny.  Najbardziej cenione pod tym względem jest  mięso młodych, szybko rosnących kurcząt, tzw. brojlerów, następnie młodych kur, a najmniejszą wartość posiada mięso kur rosołowych. Oczywiście na strukturę i właściwości smakowe wpływa również rasa, pasza czy sposób żywienia. Stąd w sklepach dają nam możliwość wyboru. Za większą kwotę możemy nabyć kurczaka z ekologicznej farmy tzw. free range. Producent zapewnia , że walory smakowe takiego kurczaka warte są wydanej kwoty. Są oczywiście jeszcze inne powody zakupu takiego mięsa, jak choćby bojkot masowej produkcji drobiu. Ale to już inny temat.
Mięso kurczaka możemy oczywiście mrozić, ale nie powinniśmy go trzymać w zamrażarce  dłużej niż dwa miesiące.  Jest też kilka sposobów rozmrażania,dotyczy to  nie tylko kurczaka, ale innych mięs również. Najbardziej pospolite jest chyba rozmrażanie w temperaturze pokojowej. I tu popełniamy błąd na wstępie, gdyż najlepszą temperaturą są 4°C. Dlaczego?  Wraz ze spadkiem temperatury wzrasta bowiem hydrofilność białek. Dzięki temu wydzielająca się woda z rozmrażającego  się mięsa jest powoli wchłaniana przez odbudowujące się białko.    No i rozmnażanie mikroorganizmów na mięsie przebiega wolniej w temperaturze chłodniczej.  Nie jest to jednak metoda doskonała, gdyż tracimy dużo składników odżywczych, zachowując jednak dobrą jakość mięsa. Innym sposobem rozmrażania mięsa jest moczenie go w wodzie.  Metoda ta skraca czas rozmrażania, ale powoduje duży ubytek składników odżywczych i obniżenie jakości sensorycznej. Dodatkowo wchłonięta woda wycieka i odparowuję przy obróbce cieplnej. Metoda mikrofalowa skraca czas i ogranicza straty składników odżywczych. Jednak mięso uzyskujemy o gorszej jakości sensorycznej, ze względu na nierównomierne nagrzanie się mięsa.  Zdecydowanie najlepszą metodą rozmrażania jest połączenie go z jednoczesną obróbką termiczną np. pieczeniem, smażeniem osolonego lub panierowanego wcześniej mięsa.
Mięso kurczaka nadaje się doskonale do marynowania. Marynaty tworzy się na bazie kwaśnych soków (np. z pomarańczy, cytryny), dodaje się octy aromatyzowane lub alkohol, owoce czy warzywa.  Dobrze też pierś czy nogę kurczaka naszpikować przed pieczeniem. Będzie bardziej soczysta.
 Poniżej  mała tabela kaloryczna. Jak widać o węglowodany nie musimy się martwić jedząc kurczaka.

 

Kurczak[100g] Energia[ kcal] Białko[ g ] Tłuszcz[ g ] Węglowodany [g]
Hot Wings KFC 318 17,4 20,8 15,3
Pierś bez skóry 100 21,5 1,3 0
Pierś ze skórą 155 19,3 8,6 0
Udo bez skóry 125 17,8 6 0
Udo ze skórą 161 17,8 10 0
Kura tuszka 203 18,5 14,3 0
Kurczak tuszka 158 18,6 9,3 0
Skrzydełko 186 19,2 12,2 0
Oto kilka propozycji na kurczaka.

chicken_wingsBuffalo Chicken Wings – Skrzydełka na ostro

Uwielbiam te skrzydełka. Są ostre i idealnie nadają się do piwa i wieczornego kinowego seansu. Sam przepis jest prosty, lecz trochę pracochłonny. Skrzydełka  serwuje się z sosem z sera pleśniowego Blue Cheese i kawałkami selera naciowego. Sekret tego przepisu tkwi właśnie w sosie. Na 2 kg skrzydełek potrzebujemy:
  • 4 łyżki stołowe masła
  • 5 łyżek sosu Tabasco
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka czosnku ( może być w proszku)
  • pieprz, sól, olej do smażenia

Każde skrzydełko dzielimy na 3 części, odrzucając końcówkę.Posypujemy solą i pieprzem.  Smażymy je w głębokim oleju, jak frytki. Najlepiej w dość wysokim garnku, bez obawy o miejsce i wylewający się olej. Mieszamy od czasu do czasu. Do dużej miski bądź w garnka (koniecznie z przykrywką) kładziemy pozostałe składniki. Kiedy skrzydełka będą złociste, wyciągamy je i przekładamy bezpośrednio do garnka z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy. Gotowe!

 

blue_cheeseSos Blue Cheese
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/8 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 łyżeczek sera blue cheese

Wkładamy wszystkie składniki do malaksera i mielimy. Na koniec obieramy seler naciowy i kroimy w paseczki. Obieranie selera pozbawi go łyków. Ja to robię obieraczką do ziemniaków :)

Kładziemy skrzydełka razem z sosem i selerem naciowym na talerzu i podajemy.

BBQKurczak BBQ zawijany w sałacie.

Jest to danie szybkie i mało skomplikowane. Do tego zdrowe i idealne na małe party :)  Dla 2 osób potrzebujemy:
  • 4 duże liście sałaty
  • 1 marchewka
  • kilka liści świeżej mięty
  • kilka liści świeżej bazylii
  • kilka liści świeżej kolendry
  •  szczypiorek z cebuli dymki
  • 1 pierś kurczaka

BBQ sos: (oczywiście można skorzystać z gotowego sosu BBQ w butelce)

  • 8 łyżeczek sosu sojowego
  • 6 łyżeczek soku pomarańczowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki brązowego cukru

W garnku na średnim ogniu mieszamy wszystkie składniki sosu BBQ. Zagotowujemy i czekamy, aż sos zmniejszy swoją objętość o połowę ( około 5 minut). Ściągamy garnek z ognia.

 

W małym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy szczypiorek na minutę, cały czas mieszając. Po minucie przekładamy bezpośrednio  do wody z lodem na 20 sekund i przekładamy na tackę. Szczypiorek posłuży nam do związania sałaty i dzięki tym czynnościom zrobi się bardziej miękki i nie będzie się rwał.
Kurczaka moczymy w BBQ sosie i smażymy na patelni lub na grillu. W czasie smażenia można zanurzyć kurczaka w sosie kilkakrotnie. Kroimy pierś na mniejsze,podłużne kawałki.
Obieramy marchewkę i kroimy w drobne paseczki.
No i teraz robimy zawijańce z sałaty. Rozkładamy na desce liść sałaty, na to kawałek kurczaka, kilka kawałków marchewki, i po trosze ziół i zawijamy. Związujemy szczypiorkiem .Dwie „nitki” szczypiorku umieszczamy pod sałatą i okręcamy. Nie ściskamy za mocno, bo możemy urwać szczypiorek. Obcinamy końcówki sałaty i ustawiamy zawijańce na talerzu. Możemy na końcu polać je pozostałym sosem.

curryCurry z kurczaka

Jest to prosty przepisz na przepyszne curry z kurczaka, podawanego z ryżem i pittą. Cudowne dania na chłodne wieczory i nie tylko …:)

Składniki:

 

  • 1 kurczak, albo 6 piersi, albo 4 udka
  • 3  cebule, pokrojone w paski
  • 1/2 papryczki chilli, bardzo drobno pokrojonej, bez pestek
  • 3 łyżeczki świeżego startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1/4 szklanki mleczka kokosowego
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka cytryny
  • sól
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki: sproszkowanej chilli, kminku, cynamonu, pieprzu cayenne,kurkumy, kardamonu
  • 20 dag masło do smażenia

Jeżeli robimy curry z całego kurczaka: obieramy go ze skóry i kroimy na kawałki: odcinamy skrzydełka, kroimy na pół, na ćwiartki. Teraz wytrybujemy ćwiartki, prowadząc nóż jak najbliżej kości. Kroimy mięso na dość spore kawałki. Jeżeli chcesz oszczędzić czasu, wybierz opcję z samych piersi. Ja osobiście wolę całego kurczaka.

 

Oryginalne curry smaży się na maśle klarownym, ale spokojnie możesz użyć do tego oleju. Tajemnicą przepisu jest ( dotyczy to całej kuchni hinduskiej), żeby zacząć od przysmażenia przypraw. Mieszamy wszystkie przyprawy jakie mamy (oprócz soli) i wrzucamy na sklarowane masło. Intensywnie mieszając (inaczej się przypali) smażymy przez około 1 minutę. Dodajemy cebulę, imbir, papryczkę chilli i solimy (około 1 łyżeczki). Po około 2 minutach dorzucamy czosnek i smażymy jeszcze 1 minutę. W rezultacie otrzymuję czarną miksturę z przypraw i warzyw.
Solimy kawałki kurczaka i dodajemy do naszej mikstury. W razie potrzeby dodajemy trochę masła albo oleju. Smażymy kurczaka przez około 4 minuty, aż zacznie brązowieć. Teraz wlewamy wino. Używając drewnianej łyżki zeskrobujemy osad z dna garnka. Jest on pełen smaku, którego nie chcemy stracić. Wino nam w tym doskonale pomaga :) Gdy mięso wchłonie w siebie wino, dodajemy mleczko kokosowe, a po 5 minutach resztę składników.  Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 1 godziny. W przypadku, gdy jest to curry z piersi kurczaka, czas gotowania skracamy do 30 minut. Na końcu dodajemy śmietanę (możemy zastąpić jogurtem) zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.

mangoSałatka z mango i z kurczakiem

Składniki:

 

  • 3 piersi z kurczaka (ugotowane lub usmażone)
  • 4 avocado
  • 2 mango
  • pęczek świeżej mięty
  • sałata rzymska

Dressing:

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm obranego i startego imbiru

Jest to zdecydowanie najkrótszy przepis! Wymieszać wszystkie składniki i gotowe :-P

3 thoughts on “Szóstka dla kurczaka!”

  1. Nina, niestety zuzywam cale 20 dkg, dzieki temu curry ma taki przyjemny kremowo-maslany smak. No i maslo musi byc klarowne :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *