Zupa cebulowa

Uwielbiam zupę cebulową.  Rozkosz dla podniebienia i ciała, szczególnie w zimne dni. Jest parę rzeczy, sekretów, które powodują , że zupa jest wyjątkowa: jej powolne gotowanie, karmelizowana cebula nadająca słodki smak, pomieszana z winem i koniakiem. Zapiekana w piekarniku z grzankami serowymi na wierzchu. Mniam, pychota! :)


Składniki:

  • 700 g cebuli, cienko pokrojonej
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 50 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1,2 litra wywaru z wołowiny
  • 275 ml białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki koniaku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Na grzanki:

  • bagietka, pokrojona na kromki (ok 2,5 cm)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 225 g ser żółty tarty

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania grzanek. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Oliwę z oliwek wylewamy na blachę i mieszamy z czosnkiem. Kładziemy pokrojone kromki z bagietek na blaszce jedną stroną, po czym obracamy na drugą. Obie strony bagietki muszą być pokryte oliwą z czosnkiem. Pieczemy grzanki przez 20-25 minut, aż staną się chrupiące.

W garnku roztapiamy masło i oliwę razem. Dodajemy cebulę, czosnek i cukier. Mieszamy od  czasu do czasu, dopóki cebula nie zacznie brązowieć (około 6 minut). Skręcamy ogień i pozwalamy dusić się naszej cebulce przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Do skarmelizowanej cebuli dodajemy wywar wołowy, wino, sól i pieprz. Drewnianą łyżką dokładnie wszystko mieszamy, zeskrobując osad z garnka (skarmelizowany cukier). Jak się wszystko zagotuje, skręcamy ogień i dusimy przez 1 godzinę.

 

Zupę możemy przygotować dzień wcześniej. Przed podaniem musimy ją tylko dobrze podgrzać i na samym końcu dodać koniak, nie wcześniej.  Przelewamy do żaroodpornych kubków, na wierzch kładziemy grzanki i posypujemy hojnie serem. Zapiekamy dopóki ser się nie roztopi. Smacznego :)

5 myśli nt. „Zupa cebulowa”

  1. Wspanialy przepis na zupe cebulowa podaje thomas keller, kwint esnecja tej zupy jest dlugie duszenie cebuli, 30 minut to zdecydowanie zbyt krotko, niepowtarzalny smak uzyskasz gdy bedziesz ja karmelizowac kilka godzin, u niego az 6.
    pozdrawiam
    Ola

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *