Ceviche z łupacza

Ceviche ponownie zagościło na naszym stole, tym razem z łupaczem w roli głównej. Łupacz jest rybą z rodziny dorszowatych (ang.haddock) bardzo popularną na Wyspach o smaku raczej neutralnym, więc doskonale nadaje się do ceviche. Ma białe mięso, które zamarynowane w soku z cytrusów staje się  bardzo delikatne, kruche i soczyste. Wielbiciele zarówno ryb jak i lekkich i smacznych dań będą zachwyceni.
Składniki:

  • 330g łupacza
  • sok z 3 limonek
  • sok z 2 cytryn
  • sok z 1 pomarańczy
  • ½ czerwonej cebuli
  • 5 poszatkowanych ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 pomidory pokrojone w dużą kostkę
  • ½ awokado pokrojone w paski
  • 1 szklanka rzymskiej sałaty
  • ½ zielonego ogórka
  • 6-8 małych kolb kukurydzy

Przygotowanie:
Przygotowujemy zalewę: mieszamy soki z cytrusów z dodatkiem czosnku, cebuli, cukru i dodajemy łupacza pokrojonego w kostkę o wymiarach 2cm na 2cm. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej 6 godzin. Przed podaniem mieszamy z sałatą, pomidorami, ogórkiem, awokado i kukurydzą. Serwujemy w temperaturze pokojowej.

 

  

4 myśli nt. „Ceviche z łupacza”

  1. Znamy ten smaczny sposób przygotowywania ryby.
    W niedzielę planujemy coś podobnego;-)
    Pozazdrościć łupacza w sklepie;-)

  2. Cudo przepis, musze pochodzić za rybą, tyle czytalam o ceviche, a jeszcze ani razu nie odwazylam się zrobić. W ogóle to mam w planie porobić dania z Twojego bloga, pouczyć się od Ciebie, bo gotujesz świetnie. Pokazywałam Twoje przepisy mężowi, też bardzo Mu się podobały, co nie było dla mnie zaskoczeniem. :-)) Pozdrawiam :-))

  3. Grumko,jadlam lupacza pierwszy raz i bardzo mi smakowal. Ciesze sie ze mam go pod reka :)
    Krokodyl, do ceviche moze byc prawie kazda biala ryba: tilapia, dorsz itd. No i dziekuje za mile slowa:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *