Sierpniowe wyzwanie Daring Cooks – Appam z curry lub rybą

 

Mary, prowadząca bloga Mary Mary Culinary, wielbicielka kuchni hinduskiej, na sierpniowe wyzwanie Daring Cooks  zaproponowała Appam i danie towarzyszące: curry lub rybę.
Appam to chlebek drożdżowy z północy Indii, podobny do naleśników. Ciasto przygotowuje się z ryżu, drożdży i mleczka kokosowego, a gdy fermentuje smaży się je na patelni lub płycie grzewczej. Appam najczęściej podaje się na śniadanie i jako dodatek do curry. Jest całkowicie wegetariański i bezgluteinowy.
Wszystkie przedstawione dzisiaj potrawy zdecydowanie różnią sie smakiem od tradycyjnych, popularnych potraw podawanych w restauracjach. Tam, zamiast appam znajdziemy naan bread i typowe hinduskie curry jak chicken madras lub tikka masala. Poszukiwaczom  nowych aromatów polecam dzisiejsze eksperymenty – przygotujcie otwarte na nowe przeżycia podniebienia.
Appam

Składniki: (około 15 naleśników)

  • 1 ½ szklanki ryżu
  • 1 ½ łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • ½ szklanki wody kokosowej albo zwykłej wody (ja wymieszałam mleczko kokosowe z wodą w proporcji 1:1)
  • 1 ½ łyżki ugotowanego ryżu
  • ½ łyżeczki soli
  • około ½ szklanki gęstego mleczka kokosowego

Przygotowanie:

1 ½ nieugotowanego ryżu moczymy w 4-5 szklankach wody przez 3 godziny.

Drożdże razem z cukrem rozpuszczamy w wodzie kokosowej i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

Ryż odcedzamy i razem z drożdżami ucieramy na gładką masę. Dodajemy ugotowany ryż i mieszamy. Powinniśmy otrzymać gładką, ale bardzo gęstą masę, którą przekładamy do dużej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-12 godzin. 

Do masy dodajemy mleczko kokosowe, sól i odrobinę wody. Ciasto powinno mieć konsystencję ciut gęstszą niż mleko.

Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju. Wylewamy 4-5 łyżek ciasta na jednego naleśnika.  Przykrywamy szczelnie patelnie na 2 minuty. Po odkryciu, środek naleśnika powinień być lekko napuszony, lśniący, ale suchy w dotyku. Podajemy od razu.

Ciasto można przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięte, do dwóch dni.

Sałatka z marchewki


 

Składniki:

  • ½ kg marchewki, obranej i startej
  • 1 łyżka oleju
  • 8 liści curry, świeżych lub suszonych
  • 1 łyżka suszonych płatków chili (dla mniej ostrolubnych ½ łyżki)
  • 3 łyżki drobno pokrojonej cebuli
  • 2 łyżeczki octu ryżowego lub soku z limonki
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki cukru
  • ½ szklanki mleczka kokosowego
  •  ¼ szklanki wody
  • sól do smaku
  • kolendra do ozdoby

Przygotowanie:

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Dodajemy połowę liści curry, chili i cebulkę. Smażymy przez 3-4 minuty, ciągle mieszając.

Dodajemy startą marchewkę, mieszamy, dodajemy ocet ryżowy, sól i cukier. Zwiększamy ogień i mieszamy przez 2-3 minuty.

Dodajemy wodę i połowę mleczka kokosowego, po czym wszystko zagotowujemy. Szczelnie przykrywamy i gotujemy kolejne 5-10 minut. W międzyczasie kontrolujemy ilość płynu, dodając ewentualnie wody.

 Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe mleczko kokosowe i liście curry, dusimy kolejne 2-3 minuty.  Przed podaniem solimy i ozdabiamy kolendrą.

Pieczona ryba nadziewana zielonym chutney z kolendry i chili


 

Składniki:

  • 1 kg białej ryby (w całości) takiej jak: szczupak, pstrąg czy lucjan czerwony, umyte i oczyszczone z łusek (ja przygotowałam makrelę, ale okazała się rybą o zbyt intesywnym smaku)
  • ¼ szklanki oleju
  • 8 liści curry
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka soli morskiej
  • ½ szklanki zielonego chutney z kolendry i chili (przepis poniżej)

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 200˚C.

Umytą i oczyszczona rybę nacinamy wzdłuż brzucha. Wyciągamy większe ości.

Solimy i polewamy sokiem z limonki. Nadziewamy zielonym chutney i zamykamy za pomocą wykałaczek.

Papier do pieczenia smarujemy 3 łyżkami oleju i zawijamy w nim rybę. Pieczemy przez 30 minut.

 

Zielone chutney z kolendrą i chili

Składniki:

  • 2 szklanki kolendry
  • 6 papryczek cayenne (ja dodałam 1 łyżkę chili)
  • 6-10 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczke świeżo startego imbiru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 3 łyżky soku z limonki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka nasion kminu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i ucieramy na gładka masę.

Sri Lankan Curry

Składniki:(4 porcje)

  • ½ kg wołowiny bez kości
  • 1 łyżka oleju
  • 10 liści curry
  • 1 zielona papryczka chili, drobno pokrojona
  • 1 szklanka drobno pokrojonej cebuli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ szklanki mleczka kokosowego
  • 1 łyżka suszonego tamaryndowca
  • ¼ szklanki wody
  • 3 szklanki wody

Mieszanka suchych przypraw:

  • ·        1 łyżka ryżu
  • ·        1 łyżka nasion kolendry
  • ·        1 łyżeczka nasion kminu
  • ·        2 ½ cm cynamonu
  • ·        nasion z 2 łupinek kardamonu



Przygotowanie:

Wołowinę kroimy na 1,5cm kawałki.

Mieszankę suchych przypraw podsmażamy bez oleju w garnku o grubym dnie przez 3 minuty, ciągle mieszając. Przekładamy do moździerza i ścieramy na proszek.

Tamaryndowiec moczymy w ¼ szklance gorącej wody przez minimum 25 minut.

W dużym garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy liście curry, chili, cebulę, kurkumę i smażymy przez 3 minuty. Dodajemy mięso i sól i gotujemy kolejne 5 minut, mieszajac od czasu do czasu.

Dodajemy sproszkowane suche przyprawy i mleczko kokosowe. Zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut.

Namoczony tamaryndowiec przecedzamy przez sito i płyn dodajemy do curry razem z 3 szklankami wody. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miekkie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *