Krewetki z pieprzem syczuańskim

Lubię krewetki w każdej postaci, ale najbardziej smakują mi podane właśnie w taki prosty sposób, z dodatkiem niewielu przypraw, ale obowiązkowo z czosnkiem.
To danie szczególnie przypadło mi do gustu, ze względu na dodatek pieprzu syczuańskiego, który nadał niepowtarzalny, korzenno-cytrusowy smak i spowodował to ciekawe,  przejściowe zdrętwienie ust i języka (typowe dla pieprzu syczuańskiego :) ).

Składniki:

  • 300g ugotowanych krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1.5 łyżeczki ziaren pieprzu syczuańskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Przygotowanie:
Pieprz rozdrabniamy w moździerzu. W misce mieszamy krewetki z 1 łyżką oliwy z oliwek, z rozgniecionym czosnkiem i pieprzem syczuańskim. Solimy do smaku.

 

Na patelni rozgrzewamy pozostałą łyżkę oliwy z oliwy i smażymy krewetki  2 minuty.
Podajemy ze świeżym pieczywem i sałatą.

3 myśli nt. „Krewetki z pieprzem syczuańskim”

  1. Jak to pięknie wygląda, w swojej prostocie. Bardzo chciałabym zjeść takie pyszności, ale kiedyś spróbowałam krewetek i …no nie mogłam coś… Większość zachwala i je ze smakiem. Ja też bym tak chciała. Są zdrowe i piękne. Tylko, jak się do nich przekonać?

  2. Tez sie dziwie jak mozna nie lubic krewetek. Moja bratowa tez kiedys ich nie lubila, ale zaczela je kroic na mniejsze kawalki, potem coraz wieksze i w koncy zajada sie nimi ze smakiem :) Moze Tobie ten sposob tez pomoze :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *