Ceviche z łososia


Kolejna propozycja na smaczny i zdrowy posiłek w latynoskim stylu. Ceviche z łososia, danie dla wielbicieli słodko-kwaśno-ostrych smaków, przepis przeze mnie wymyślony i myślę, że bardzo udany. Mimo, że składnikiem ceviche ze względu na swój neutralny smak jest najczęściej ryba biała, łosoś, dzięki marynowaniu przez 12 godzin przeniknął marynatą całkowicie, a jego mięsiste kawałki idealnie komponowały się że słodkim mango i  chrupka sałatą.
Składniki :

  • 300g łososia pokrojonego w kostkę (ok. 2cm x 2cm)
  • sok z 4 limonek
  • sok z 2 pomarańczy
  • sok z ½ cytryny
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki lub 3 duże pomidory pokrojone w dużą kostkę
  • 1 szklanka sałaty rzymskiej
  • ½ pęczka pietruszki
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 mango pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka cukru
  • 2 poszatkowane czerwone papryczki chili
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Przygotowanie:


W dużym, wysokim naczyniu np w litrowym słoiku mieszamy sok z limonki, pomarańczy i cytryny, dodajemy czosnek, cebulę, cukier i paprykę i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Do gotowej zalewy dodajemy łososia i odstawiamy ponownie do lodówki na minimum 6 godzin ( ja trzymam 8-12 godzin, wtedy łosoś całkowicie przenika smakiem cytrusów). Przed podaniem mieszamy z sałatą, pietruszką, mango i pomidorkami.
Serwujemy w temperaturze pokojowej.

 

4 myśli nt. „Ceviche z łososia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *