Kolejna propozycja na smaczny i zdrowy posiłek w latynoskim stylu. Ceviche z łososia, danie dla wielbicieli słodko-kwaśno-ostrych smaków, przepis przeze mnie wymyślony i myślę, że bardzo udany. Mimo, że składnikiem ceviche ze względu na swój neutralny smak jest najczęściej ryba biała, łosoś, dzięki marynowaniu przez 12 godzin przeniknął marynatą całkowicie, a jego mięsiste kawałki idealnie komponowały się że słodkim mango i chrupka sałatą.
Składniki :
- 300g łososia pokrojonego w kostkę (ok. 2cm x 2cm)
- sok z 4 limonek
- sok z 2 pomarańczy
- sok z ½ cytryny
- 5 ząbków czosnku
- 6 pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki lub 3 duże pomidory pokrojone w dużą kostkę
- 1 szklanka sałaty rzymskiej
- ½ pęczka pietruszki
- ½ czerwonej cebuli
- 1 mango pokrojone w kostkę
- 1 łyżka cukru
- 2 poszatkowane czerwone papryczki chili
- 1 łyżeczka ostrej papryki
Przygotowanie:
W dużym, wysokim naczyniu np w litrowym słoiku mieszamy sok z limonki, pomarańczy i cytryny, dodajemy czosnek, cebulę, cukier i paprykę i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Do gotowej zalewy dodajemy łososia i odstawiamy ponownie do lodówki na minimum 6 godzin ( ja trzymam 8-12 godzin, wtedy łosoś całkowicie przenika smakiem cytrusów). Przed podaniem mieszamy z sałatą, pietruszką, mango i pomidorkami.
Serwujemy w temperaturze pokojowej.
Ponieważ lubię ceviche, to chętnie wproszę się na porcyjkę;-)
Pozdrawiam;-)
Nie mam wątpliwości, że by mi bardzo smakowało, pozdrawiam :)
dałabym się na to zaprosić :-):-)
This looks perfect for the Spring time, light but with plenty of flavor!