Ceviche z łososia po japońsku

Łosoś marynowany w soku z cytryny i sosie sojowym, czyli połączenie tradycyjnego ceviche z kuchnią japońską. Tak zamarynowana rybę możemy podać na liściach sałaty lub wykorzystać jako element sushi. Smak łososia jest lekko kwaskowy, dzięki czemu sprawdzi się również jako składnik bardziej treściwych sałatek np. z ryżem :)
Składniki:

  • 100g surowego łososia pokrojonego w paski
  • 50ml soku z cytryny
  • 20ml sosu sojowego
  • ¼  cebuli pokrojonej w piórka
  • 1/8  łyżeczki białego pieprzu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Łososia dokładnie płuczemy, obieramy z ości i kroimy w paski o grubości około 1 cm.

W misce mieszamy wszystkie składniki razem z pokrojoną rybą, przykrywamy i wkładamy do lodówki. Po 12 godzinach mamy gotowego, pysznego łososia :)

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

    

Jedna myśl nt. „Ceviche z łososia po japońsku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *