Kurczak w sosie Dhansak


Prosto z Indii kurczak Dhansak, ulubione danie Parsów czyli grupy etnicznej wywodzącej się od starożytnych Persów. Dhansak tradycyjnie serwowany z brązowym ryżem i sałatką Kachumbar możemy ugotować w wersji wegetariańskiej lub z kurczakiem albo jagnięciną. Potrawę przygotowujemy w dwóch etapach: najpierw gotujemy podstawowy sos curry, który później dodajemy do sosu Dhansak. Niech mnogość składników nikogo nie zniechęca, bo to ostre curry z dodatkiem soczewicy z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni hinduskiej :)

Podstawowy sos curry:

Składniki :

  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone
  • 3 cm korzenia imbiru, obranego i drobno posiekanego
  • 2 małe zielone papryczki chili, drobno posiekane
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • 5 łyżek passaty (lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego wymieszanego z 4 łyżkami wody)

Przygotowanie:
W garnku na dużym ogniu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę i smażymy przez 1 minutę. Dodajemy imbir, czosnek i chili i mieszamy przez 30 sekund i zmniejszamy na mały ogień.
Smażymy przez kolejne 15 minut, mieszając od czasu do czasu i uważając, aby nic się nie przypaliło.
Dodajemy kurkumę, kmin i kolendrę i smażymy 5 minut, uważając, aby przyprawy się nie spaliły. Możemy dodać parę kropel wody.
Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Do blendera wlewamy 115ml zimnej wody i zawartość garnka. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Dodajemy passatę i miksujemy ponownie.
Całość przekładamy z powrotem do garnka  i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut (im dłużej tym lepiej) mieszając od czasu do czasu.  Można dodać trochę wody, jeżeli puree zacznie przywierać do garnka. Gotowy sos powinien mieć kolor ciemno pomarańczowy i mieć konsystencję ketchupu. Uwaga: sos może pluskać ;)

Kurczak Dhansak

Składniki :

  • 30g czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki oleju
  • 2 duże piersi kurczaka, umyte i pokrojone w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • nasiona z 2 łupin kardamonu, zmiażdżone
  • 4-8 suszonych papryczek chilli (jeżeli chcesz curry średnio ostre to je pomiń)
  • ½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • ½ łyżeczki sproszkowanej chili
  • 1 łyżeczka zmielonej papryki
  • ½ podstawowego sosu curry (około 115ml)
  • Sól do smaku

Przygotowanie:
Soczewicę zalewamy 300ml zimnej wody, zagotowujemy i gotujemy przez 10 minut ściągając pianę z wierzchu, jeżeli się pojawi. Po 10 minutach zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 20 minut. Po tym czasie w garnku powinno zostać trochę wody, jeżeli nie, dolewamy trochę gotującej wody, przykrywamy i ostawiamy.
Rozgrzewamy połowę oleju i smażymy kawałki kurczaka na średnim ogniu, gotowe odkładamy na bok.
Rozgrzewamy pozostały olej, dodajemy papryczki i smażymy, aż zaczną puchnąć. Zmniejszamy ogień i dodaajemy 1 łyżkę podstawowego sosu curry i mieszamy z papryczkami. Dodajemy czosnek, kardamon, kmin, kurkumę, kolendrę, sproszkowaną chili i paprykę i delikatnie smażymy przez 1 minutę mieszając od czasu do czasu (uważamy przy tym, aby nie przypalić przypraw, bo będą gorzkie w smaku).
Dodajemy resztę podstawowego sosu curry, kawałki kurczaka, soczewicę razem z woda i sól i dusimy przez 30-40 minut. Jeżeli sos wyda nam się za gęsty możemy dodać trochę wody.

4 thoughts on “Kurczak w sosie Dhansak”

  1. Zrobiłam właśnie sos, wyszedł pycha :) Ale nie byłabym sobą, gdybym nie dodała po swojemu 1/2 łyżeczki cukru i łyżeczki soku z limonki. Moim zdaniem dobrze to robi, bo po ostrości pierwszej wyczuwa się też trochę kwaśności w sosie :) Może to nieortodoksyjne, ale tak lubię :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *