Kalmarowe krążki duszone w pomidorowej salsie

Dziś kolejny sposób na tapa z wykorzystaniem kalmarów, tym razem kalmarowe krążki duszone w pomidorowej salsie. Dodałam trochę tapenady i był to strzał w dziesiątkę! Słonawy smak czarnych oliwek i anchois subtelnie wkomponował się w słodki pomidorowy sos, nadając mu bardziej wyrazistego  smaku :)
Składniki :

  • 3 kalmary, pokrojone w 1,5 cm krążki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • ½ pokrojonej w kostkę cebuli
  • 3 poszatkowane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sproszkowanej chili
  • 1-2 łyżki wywaru rybnego
  • 2 łyżki tapenady
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W garnku na oleju szklimy cebulkę, dodajemy czosnek i po 30 sekundach tapenadę. Wszystko zalewamy wywarem rybnym i pomidorami z puszki. Solimy, pieprzymy, dodajemy pietruszkę i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy kalmary i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez następne 30 minut.

Podajemy z świeżym pieczywem, można udekorować pietruszką.

Jedna myśl nt. „Kalmarowe krążki duszone w pomidorowej salsie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *