Dziś kolejny sposób na tapa z wykorzystaniem kalmarów, tym razem kalmarowe krążki duszone w pomidorowej salsie. Dodałam trochę tapenady i był to strzał w dziesiątkę! Słonawy smak czarnych oliwek i anchois subtelnie wkomponował się w słodki pomidorowy sos, nadając mu bardziej wyrazistego smaku :)
Składniki :
- 3 kalmary, pokrojone w 1,5 cm krążki
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- ½ pokrojonej w kostkę cebuli
- 3 poszatkowane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sproszkowanej chili
- 1-2 łyżki wywaru rybnego
- 2 łyżki tapenady
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W garnku na oleju szklimy cebulkę, dodajemy czosnek i po 30 sekundach tapenadę. Wszystko zalewamy wywarem rybnym i pomidorami z puszki. Solimy, pieprzymy, dodajemy pietruszkę i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy kalmary i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez następne 30 minut.
Podajemy z świeżym pieczywem, można udekorować pietruszką.
ślicznie wygląda ten jeden kalmar odwróconu ku górze :) fantastyczne danie!