Brokuły w sosie ostrygowym

Długie i ciepłe letnie dni i wieczory najlepiej wykorzystać spędzając jak najwięcej czasu na dworze. Póki trwa ta najprzyjemniejsza z pór roku, by ograniczyć do niezbędnego minimum czas spędzony w kuchni, warto poszukać przepisów na potrawy lekkie i szybkie (hobby kulinarne zawsze można realizować przy ogródkowym grillu)

Brokuły w sosie ostrygowym spełniają oba te warunki, a podane na przykład z kawałkami kurczaka świetnie sprawdzą się również jako danie główne   :)

Składniki:

  • 0,5 kg świeżych brokuł
  • ¼ szklanki wywaru z kurczaka
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¼ łyżeczki oleju sezamowego
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w 4 łyżeczkach wody
  • 2 łyżki białego sezamu

Przygotowanie :

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, blanszujemy brokuły przez 2-3 minuty, następnie przekładamy je do wody z lodem, wyjmujemy i osuszamy.

W mniejszym garnku zagotowujemy wywar pomieszany z sosem sojowym, sosem ostrygowym, cukrem i olejem sezamowym. Solimy do smaku i dodajemy skrobię kukurydzianą rozpuszczoną w wodzie. Mieszamy, aż sos zgęstnieje.

Polewamy brokuły sosem i posypujemy nasionami sezamu. Smacznego!

 

6 myśli nt. „Brokuły w sosie ostrygowym”

  1. Uwielobiam takie brokuly. Kurczak mi do nich niepotrzebny. Zjadam z ryzem i wystarcza za caly obiad. Do swoich dodaja duza ilosc czosnku i imbir.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *