Długie i ciepłe letnie dni i wieczory najlepiej wykorzystać spędzając jak najwięcej czasu na dworze. Póki trwa ta najprzyjemniejsza z pór roku, by ograniczyć do niezbędnego minimum czas spędzony w kuchni, warto poszukać przepisów na potrawy lekkie i szybkie (hobby kulinarne zawsze można realizować przy ogródkowym grillu)
Brokuły w sosie ostrygowym spełniają oba te warunki, a podane na przykład z kawałkami kurczaka świetnie sprawdzą się również jako danie główne :)
- 0,5 kg świeżych brokuł
- ¼ szklanki wywaru z kurczaka
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- ¼ łyżeczki oleju sezamowego
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w 4 łyżeczkach wody
- 2 łyżki białego sezamu
Przygotowanie :
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, blanszujemy brokuły przez 2-3 minuty, następnie przekładamy je do wody z lodem, wyjmujemy i osuszamy.
W mniejszym garnku zagotowujemy wywar pomieszany z sosem sojowym, sosem ostrygowym, cukrem i olejem sezamowym. Solimy do smaku i dodajemy skrobię kukurydzianą rozpuszczoną w wodzie. Mieszamy, aż sos zgęstnieje.
Polewamy brokuły sosem i posypujemy nasionami sezamu. Smacznego!
takiej kombinacji jeszcze nie jadłam :)
yum! This looks like something i eat at home all the time! Healthy and delicious!
Uwielobiam takie brokuly. Kurczak mi do nich niepotrzebny. Zjadam z ryzem i wystarcza za caly obiad. Do swoich dodaja duza ilosc czosnku i imbir.
U Ciebie, nieodmiennie, pysznie. :-)
Apetycznie wygladaja..ach narobilas mi smaka! :)
Bardzo smakowicie wygląda! Pożyczam przepis do wypróbowania:)