Chrupiące brokuły z imbirem to doskonały dodatek do chińskich dań.
Brokuły stir fry z imbirem
Składniki: (4 porcje)
- 450g świeżych brokół
- 1 ½ łyżka oleju arachidowego
- 2 łyżki startego imbiru
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 4-5 łyżek wody
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
Przygotowanie:
Brokuły dokładnie płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki, około 5cm. Blanszujemy brokuły w gorącej, osolonej wodzie przez 2 minuty i przekładamy do lodowatej wody.
Odcedzamy przez sito i osuszamy.
Rozgrzewamy wok, dodajemy olej. Kiedy olej nabierze odpowiedniej temperatury (zacznie się lekko dymić) dodajemy imbir, sól i pieprz. Mieszamy przez kilka sekund i dodajemy zblanszowane brokuły razem z wodą Dokładnie mieszamy, zmniejszamy lekko ogień i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Dodajemy olej sezamowy i smażymy jeszcze 30 sekund. Gotowe :)
Aż uśmiech sam się maluje na twarzy, gdy widzi się taką fotkę ;) Pozdrawiam!
P.S. Mam nadzieję, że przepis ok, bo zaraz go sprawdzam w praktyce ;)