Brokuły stir fry z imbirem

Chrupiące brokuły z imbirem to doskonały dodatek do chińskich dań.

Brokuły stir fry z imbirem

Składniki: (4 porcje)

  • 450g świeżych brokół
  • 1 ½ łyżka oleju arachidowego
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 4-5 łyżek wody
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego

Przygotowanie:

Brokuły dokładnie płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki, około 5cm. Blanszujemy brokuły w gorącej, osolonej wodzie przez 2 minuty i przekładamy do lodowatej wody.

Odcedzamy przez sito i osuszamy.

Rozgrzewamy wok, dodajemy olej. Kiedy olej nabierze odpowiedniej temperatury (zacznie się lekko dymić) dodajemy imbir, sól i pieprz. Mieszamy przez kilka sekund i dodajemy zblanszowane brokuły razem z wodą Dokładnie mieszamy, zmniejszamy lekko ogień i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Dodajemy olej sezamowy i smażymy jeszcze 30 sekund. Gotowe :)


  

One thought on “Brokuły stir fry z imbirem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *