Sos pomidorowy

Mój przepis na sos pomidorowy, którego sekretem jest niewielki dodatek marchewki i pietruszki, które potęgują naturalny, słodki smak pomidorów i jednocześnie idealnie zagęszczają sos.

Składniki:
  • 2 puszki pomidorów z puszki
  • ¾ marchewki, pokrojonej w paski lub w kostkę
  • ½ pietruszki, pokrojonej w paski lub w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 ½ cebuli
  • ½ łyżeczki pasty chili np. sambal oelek
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sosu worcester
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • ¼ łyżeczki tabasco
  • 1 łyżka parmezanu
  • sól,  pierz do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:

Rozgrzewamy oliwę w garnku i szklimy cebulkę.

 

Dodajemy czosnek, a po 30 sekundach pastę chili, marchewkę i pietruszkę.

 

Wszystko mocno mieszamy  i do mikstury dodajemy pomidory z puszki.

 

Dodajemy przyprawy (oprócz parmezanu), solimy i pieprzymy do smaku, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 45 minut.

 

Po tym czasie miksujemy wszystko na gładka masę, dodajemy parmezan i gotowe. :)

 

5 thoughts on “Sos pomidorowy”

  1. […] fried rice czyli ryż po chińsku smażonyDeska serów dla dwojgaSałatka cezara z MeksykuSos pomidorowyWołowina z brokułami po chińskuDynia piżmowa czyli wszystko co musisz wiedzieć o butternut […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *