Dal czyli hinduskie dodatki z roślin strączkowych

dal (2)

W kuchni hinduskiej potrawy typu dal (dhal, daal) serwuje się jako dodatki i rzadko kiedy stanowią osobne danie. Bazują one na roślinach strączkowych np. soczewicy i groszku, zmielone lub w całości, z dodatkami (np. szpinakiem) lub bez . Dal jest bardzo popularny w kuchni wschodniej, ze względu na wysoką zawartośc białka. Jedzony regularnie z warzywami i ryżem w Południowych Indiach,  z ryżem i roti (rodzaj chlebka)  w Indiach Północnych. Większość przepisów na dal jest bardzo prosta.  Gotujemy dal w wodzie z kurkumą , solą i tadką (zestaw przypraw). Poniżej zamieszczam dwa przepisy na  dal. Pierwszy z żółtej soczewicy ze szpinakiem.  Przepis zawiera wiele pozycji, ale głównie przypraw, więc nie taki diabeł straszny :)

Dal ze szpinakiem

 Składniki:

  • 1 szklanka żółtej soczewicy
  • 100-200g szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
  • 1 posiekana cebula
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego/indyjsiego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka startego, świeżego imbiru
  • 2 zielone papryczki chili, drobno pokrojone
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła albo ghee
  • 1 szklanka wody
  • Sól i czerwona papryczka chili w proszku do smaku
  • Świeża kolendra do przybrania

Przygotowanie:

 Moczymy soczewicę w wodzie przez 1 godzinę.

 Czosnek, zieloną chili, imbir i cebulę łączymy w jednolitą masę.  Dodajemy kurkumę i chili w proszku. Rozgrzewamy masło lub ghee w garnku i smażymy nasiona kminku aż zaczną skwierczeć. Dodajemy wcześniej przygotowaną pastę. Smażymy, póki tłuszcz rozłoży się na boki. Wrzucamy pomidora i sól i smażymy kolejne 3 minuty.

Wrzucamy namoczoną soczewicę i zalewamy szklanką wody. Zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez około 30 minut lub dopóki soczewica będzie miękka.

Dodajemy szpinak na 5 minut przezd końcem gotowania. Posypujemy kolendrą.

Jeżeli soczewica jest już miękka , a my mamy cały czas za dużo wody, można spokojnie odlać, pamietając cały czas o tym, że dal powinien mieć konsystencję papki. Jeżeli odlejemy za dużo, zrobi się zbyt gęsty i wyschnie.

Masala Dal

Kolejne danie z rodziny dal, tym razem z grochu (split pea). Proste, szybkie i bardzo zdrowe :) Poniższy przepis jest prostą wersją  Masala Dal ze stosunkowo małą  ilością przypraw. Jak lubicie aromatyczne potrawy, można spokojnie przepis wzbogacić o czosnek, kardamon, goździki, imbir i ostrą paprykę. Daniem tupu dal z łatwością można zastąpić nasze rodzime ziemniaki np. w celu urozmaicenia naszego talerza :)

Składniki:

  • 1 ½ szklanki grochu (spit pea)
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ szklanki ghee lub masła
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego/indyjskiego
  • 1 ½ szklanki posiekanej cebuli
  • ¼ łyżeczki czerwonej papryki
  • Garść posiekanej świeżej kolendry

Przygotowanie:

Groch dokłanie płuczemy , zalewamy wodą i moczymy przez godzinę.

Namoczony groch odcedzamy, zalewamy 4 ½ szklanki wody z dodatkiem kurkumy i zagotowujemy.  Skręcamy ogień  i dusimy  przez 45 minut, okazjonalnie mieszając. Gotowy groch ucieramy na puree i  odstawiamy.

Na około 20 minut przed podaniem, podgrzewamy puree na małym ogniu. W drugim garnku podgrzewamy ghee lub masło. Wrzucamy nasiona kminku i smażymy przez 10 sekund po czym dodajemy cebulę, zmniejszamy ogień i dusimy przez 10-15 minut, okazjonalnie mieszając. Na sam koniec dodajemy czerwona paprykę i mieszamy z puree. Podajemy posypane świeżą kolendrą.  Podawać z chlebem (naan , chapati), ziemniakami czy ryżem.

dal (1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *