Proste i bardzo popularne danie w Indiach. Serwowane najczęściej z kurczakiem lub curry. Bardzo fajna potrawa, bo można ją modyfikować. Ja jak zwykle dodałam więcej papryczki chili. Nasze tradycyjne, gotowane ziemniaki z powodzeniem można zastąpić tym daniem. Zawsze to jakieś urozmaicenie na talerzu :)
Składniki:
- ½ kg ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę
- ¼ łyżeczki gorczycy
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka sproszkowanego chili
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego/indyjskiego
- 1 łyżeczka garam masala
- Masło do smażenia
- Sól do smaku
- 4 pomidory pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy wszystkie przyprawy i smazymy około 1-3 minuty. Dodajemy ziemniaki i obtaczamy je w przyprawach. Smażymy około 15-20 minut lub dopóki ziemnaki będą miękkie. Na 5 minut przed końce dodajemy pomidory i solimy do smaku.
Pyszna wersja ziemniaków :)
witam a ziemniaki surowe czy ugotowane dajemy?
Isherka, ziemniaki dodajemy surowe. Poniewaz sa pokrojone w mala kostke, spokojnie przez 20 minut sie ugotuja :)
Czy garam masala jest konieczna? Zdaje się, że zawiera większość przypraw, które i tak dodajemy osobno? A może wystarczy sama gm?
PP, jestem pewna, ze jak ominiesz garam masala ziemniaki tez wyjda smnakowicie. Mozesz dodac jeszcze zmielone gożdziki i kardamon jak rowniez sama garam masala :)