Sałatka Gado Gado jest idealna na letnie nocne siedzenie. Można podjadać ją całą noc, popijając winem i zagryzając zimnym już mięskiem z grilla :) Sałatkę podajemy z wyśmienitym sosem Satay czyli sosem zrobionym z orzechów . My udamy się trochę na skróty i zamiast pracochłonnego przygotowywania orzechów użyjemy gotowego masła orzechowego. Sos satay idealnie pasuje z grillowanym kurczakiem, krewetkami czy wieprzowiną.
Składniki: porcje: 6
- 3 jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone na ćwiartki
- 1/2 główki kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski
- 200 g fasolki szparagowej
- 200 g marchewki, obranej i pokrojonej w paski
- 200 g świeżych brokuł
- 200 g różyczek kalafiora
- 200 g kiełków fasoli mung
- 1/2 ogórka
- 1 ugotowany ziemniak
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli i cukru
Sos satay:
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 130 g masła orzechowego
- 1/2 drobno pokrojonej cebuli
- 15 ml ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka ostrej papryczki chilli ( jeżeli lubisz ostre potrawy możesz dodać więcej)
- 50 g zmiażdżonych orzechów
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 1 łyżeczka czosnku
Przygotowanie:
W woku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodajemy czosnek i intensywnie mieszamy przez 30-40 sekund. Dodajemy brokuły, kalafior, fasolkę i marchewkę, posypujemy cukrem i solą, mieszamy i przykrywamy. gotujemy ok 4-5 minut. Po tym czasie dodajemy sałatę pekińską i kiełki i gotujemy jeszcze 1 minute bez przykrywki. Wszystko odcedzamy. Zamiast woka można warzywa ugotować na parze.
Na średnim ogniu mieszamy wszystkie składniki sosu w garnku i zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu. Możemy podawać sos ciepły lub w pokojowej temperaturze.
Układamy na talerzy wszystkie składniki razem z salaterką sosu. Moczymy i jemy :) Sałatkę można urozmaicić dodaniem np, ostrego makaronu jajecznego.
Tak naprawdę można dodać, to na co ma się ochotę. Większość warzyw i mięs dobrze smakuje z sosem satay.