Indonezyjska sałatka Gado Gado

Sałatka Gado Gado jest idealna na letnie nocne siedzenie. Można podjadać ją całą noc, popijając winem i zagryzając zimnym już mięskiem z grilla :) Sałatkę podajemy z wyśmienitym sosem Satay czyli sosem zrobionym z orzechów . My udamy się trochę na skróty i zamiast pracochłonnego przygotowywania orzechów użyjemy gotowego masła orzechowego. Sos satay idealnie pasuje z grillowanym kurczakiem, krewetkami czy wieprzowiną.

Składniki: porcje: 6

  • 3 jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone na ćwiartki
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 200 g marchewki, obranej i pokrojonej w paski
  • 200 g świeżych brokuł
  • 200 g różyczek kalafiora
  • 200 g kiełków fasoli mung
  • 1/2 ogórka
  • 1 ugotowany ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli i cukru

Sos satay:

    • 1 puszka mleczka kokosowego
    • 130 g masła orzechowego
    • 1/2 drobno pokrojonej cebuli
    • 15 ml ciemnego sosu sojowego
    • 1 łyżka ostrej papryczki chilli ( jeżeli lubisz ostre potrawy możesz dodać więcej)
    • 50 g zmiażdżonych orzechów
    • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
    • 1 łyżeczka czosnku

 

sos satay

Przygotowanie:

W woku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodajemy czosnek i intensywnie mieszamy przez 30-40 sekund. Dodajemy brokuły, kalafior, fasolkę  i marchewkę, posypujemy cukrem i solą, mieszamy i przykrywamy. gotujemy ok 4-5 minut. Po  tym czasie dodajemy sałatę pekińską i kiełki i gotujemy jeszcze 1 minute bez przykrywki. Wszystko odcedzamy.  Zamiast woka można warzywa ugotować na parze.

Na średnim ogniu mieszamy wszystkie składniki sosu w garnku i zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu. Możemy podawać sos ciepły lub w pokojowej temperaturze.

Układamy na talerzy wszystkie składniki razem z salaterką sosu. Moczymy i jemy :) Sałatkę można urozmaicić dodaniem np, ostrego makaronu jajecznego.

Tak naprawdę można dodać, to na co ma się ochotę. Większość warzyw i  mięs  dobrze smakuje z sosem satay.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *