Uwielbiam kuchnię meksykańską z jej różnorodnymi smakami i kolorami. Zupa z czarnej fasoli (szczególnie ta serwowana w Red Sombrero w Poznaniu)powala z nóg. Poniżej zamieszczam przepis na kolejny hit na letnie wieczory. Przepis jest bardzo prosty, a przy tym lekki i mało kaloryczny (no może oprócz kwaśnej śmietany :) ). Wersja podstawowa to kurczak ze śmietaną. Dla urozmaicenia można zaserwować inne dodatki : starty ser żółty, pico de gallo (salsa z pomidorów), guacamole i drobno pokrojoną sałatę lodową. Są to podstawowe dodatki do tacos, ale spokojnie można je stosować do innych dań również. Smacznego !
Składniki:
- 1-2 piersi z kurczaka
- sok z 2 limonek
- 1/2 cebuli
- sól
- 1 cebula pokrojona w plastry
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki chili chipolte z puszki
- 5 pomidorów pokrojonych w drobną kostkę lub 1 puszka
- gęsta, kwaśna śmietana
- 8 tortilli kukurydzianych
Przygotowanie:
Ugotować pierś z kurczaka w wodzie z solą, sokiem z limonek i cebulą. Wyjąć z bulionu, ostudzić i podzielić palcami na małe kawałeczki. Zmiksować chipolte z odrobiną bulionu pozostałego z gotowania kurczaka.
Plastry cebuli usmażyć z czosnkiem i dodać kurczaka, zmiksowane chipolte i pomidory pokrojone w drobną kostkę. Gotować przez 5 minut i dosolić do smaku.
Podawać w glinianym garnku obok tostadas, aby każdy sam mógł sobie nakładać. Tostada to nieduża kukurydziana tortilla usmażona w głębokim tłuszczu. U nas raczej mało dostępna. Łatwo to jednak ominąć. Zwykłą tortille kroimy na cztery kawałki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Na wierzch kładziemy kwaśną śmietanę. To jest wersja absolutnie podstawowa. Ja do tego najczęściej kroję salsę z pomidorów, pokrojoną w paseczki sałatę lodową i quacamole. Hmmm, aż mi w brzuchu zaburczało :)
Zakochałam się w tym daniu!
Super przepis :) Z pewnoscia sprobuje :) Juz zapisane :)
Będzie trzeba przetestować przepis na to danie :-)