Jednym z moich ulubionych sosów do sałatek, zaraz po miodowo-musztardowym jest najbardziej chyba znany i popularny dressing, czyli winegret balsamiczny. Uważam, że najlepiej komponuje się z sałatkami zawierającymi boczek lub ser blue, bo świetnie równoważy ich słonawy smak, ale jest na tyle uniwersalny, że może być (i bywa), szeroko stosowany do sałatek najróżniejszych.
- ¼ szklanki octu balsamicznego
- ¾ szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki brązowego cukru, opcjonalnie*
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
W blenderze miksujemy wszystkie składniki. W powyższego przepisu wychodzi 250 ml dressingu.
* Jeżeli używamy dobrej jakości octu balsamicznego cukier będzie niepotrzebny. Jeżeli jednak mamy gorszej jakości ocet cukier zbalansuje jego zbytnią kwaskowość.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
uwielbiam :) rozpusta, maczam w nim chleb i zajadam :D
super pomysł!
Muszę spróbować, sama tylko nie wiem czy mój ocet balsamiczny jest dobrej jakości?
Ewa, jezeli dressing bedzie dla ciebie za kwasny po prostu dodaj cukier :)
Cozerka, maczany chleb hmm, musze spobowac :)
Paula, dzieki :)
Sos jest super ja robie jeszcze inną wersje dodaje jeszcze łyżeczkę musztardy, zamiast cukru użuwam 2 łyżeczek miodu. Pozdrawiam Paweł