Chutney z czerwonej cebuli sprawdza się doskonale jako dodatek do wielu potraw mięsnych, pasztetów, kanapek i hamburgerów. Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami i słodko – kwaśnej, miękkiej cebulki nie powinno zabraknąć na naszych stołach :-)
- 8 czerwonych cebul, pokrojonych w piórka
- 65g cukru
- 150ml czerwonego wina
- 150ml octu winnego
- 1 łyżka gorczycy
- ½ łyżeczki suszonych płatków chili
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, czosnek i cukier, przykrywamy i smażymy na średnim ogniu przez 10 minut. Dolewamy ocet winny, czerwone wino, gorczycę, chili i dusimy na małym ogniu, bez przykrycia około 10 minut lub aż cały płyn wyparuje. Gotowe!
a czy te ziarenka gorczycy można zamienic na francuską musztardę?
ależ musi być pyszny! przepis zapisuję oczywiście :)
ja wciąż nie mogę się przekonać do tego dania – wydaje mi się że mi nie posmakuje
mam nadzieję -serio-trafić na jakiegoś grilla gdzie taki chutney będzie i wtedy wyrobię sobie znanie na jego temat
Asieja, myślę, że pomysł z francuską musztardą jest świetny. Będziesz może musiała zmienić trochę proporcje octu, żeby nie wyszło za kwaśne.
Paula, to jest pyszne, szczególnie z hamburgerem :)
Nina, jeżeli lubisz cebulę to cebulowe chutney też powinnaś polubić. Myślę, że raz na pewno warto spróbować :)
wpadaj do mnie, to spróbuję ;) inaczej mnie nie namówisz
P.S. Cebulę tak w ogóle lubię