Serowe enchiladas z kurczakiem


Dawno nie jedliśmy potraw kuchni meksykańskiej, więc postanowiłam nadrobić zaległości. Efektem są poniższe enchiladas – zawinięty w tortillę kurczak z kwaśną śmietaną idealnie harmonizuję z lekko ostrym sosem pomidorowym. Połączenie jest na tyle intrygujące, że danie znika ze stołu w okamgnieniu ;)

Składniki :
Nadzienie:

  • 2 szklanki ugotowanego kurczaka, pokrojonego na małe kawałki
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 200g startego żółtego sera
  • 1 cebula, bardzo drobno pokrojona
  • ½ pęczka kolendry, bardzo drobno pokrojonej

Sos:

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • ¼ szklanki zielonej ostrej papryczki ze słoika z niewielką ilością wody
  • 1 puszka pomidorów, drobno pokrojonych
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • sól, pieprz do smaku

Inne:

  • starty żółty ser do posypania
  • 8 tortilli
  • liście sałaty do przybrania
  • czarne oliwki do posypania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Zaczynamy od sosu. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulkę, dodajemy czosnek i po około 30 sekundach zalewamy wszystko pomidorami z puszki.
W blenderze miksujemy fasolę i papryczkę chili (mogą pozostać małe kawałki fasolki) i dodajemy do sosu. Mieszamy i dodajemy pozostałe składniki: wodę, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 20-30 minut.
W tym czasie możemy przygotować nadzienie i nagrzać piekarnik do 180ºC.
W misce mieszamy kurczaka, kwaśną śmietanę, cebulę, kolendrę i żółty ser.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim po jednej tortilli na raz, aż zrobi się bardziej miękka i plastyczna (zajmie to parę sekund na tortillę). Osuszamy na ręczniku papierowym.
Przygotowujemy blachy do pieczenia, które możemy posmarować masłem.

Do każdej tortilli wkładamy nadzienie (wg uznania), zawijamy w rulon i kładziemy na blachę (tak przygotowane enchiladas, zalane sosem pomidorowym możemy zamrozić).
Gotowe tortille przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Wyciągamy, zalewamy gorącym sosem pomidorowym, posypujemy żółtym serem i pieczemy kolejne 20-30 minut lub aż ser zacznie bulgotać i brązowieć. Przed podaniem odstawiamy danie na 5 minut, aż ser lekko ostygnie i łatwiej będzie danie pokroić.

Serwujemy posypane kolendrą lub czarnymi oliwkami na liściach sałaty. Smacznego!

6 myśli nt. „Serowe enchiladas z kurczakiem”

  1. Połączenie ostrego pomidorowego sosu i kwaśnej śmietany uwielbiam po prostu, najbardziej w placku po węgiersku, z enchiladas nie próbowałam, ale domyślam się, że były cudne. Wszystkiego najlepszego na Święta :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *