Dawno nie jedliśmy potraw kuchni meksykańskiej, więc postanowiłam nadrobić zaległości. Efektem są poniższe enchiladas – zawinięty w tortillę kurczak z kwaśną śmietaną idealnie harmonizuję z lekko ostrym sosem pomidorowym. Połączenie jest na tyle intrygujące, że danie znika ze stołu w okamgnieniu ;)
Składniki :
Nadzienie:
- 2 szklanki ugotowanego kurczaka, pokrojonego na małe kawałki
- 300 ml kwaśnej śmietany
- 200g startego żółtego sera
- 1 cebula, bardzo drobno pokrojona
- ½ pęczka kolendry, bardzo drobno pokrojonej
Sos:
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- ¼ szklanki zielonej ostrej papryczki ze słoika z niewielką ilością wody
- 1 puszka pomidorów, drobno pokrojonych
- ½ puszki czerwonej fasoli
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- sól, pieprz do smaku
Inne:
- starty żółty ser do posypania
- 8 tortilli
- liście sałaty do przybrania
- czarne oliwki do posypania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Zaczynamy od sosu. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulkę, dodajemy czosnek i po około 30 sekundach zalewamy wszystko pomidorami z puszki.
W blenderze miksujemy fasolę i papryczkę chili (mogą pozostać małe kawałki fasolki) i dodajemy do sosu. Mieszamy i dodajemy pozostałe składniki: wodę, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 20-30 minut.
W tym czasie możemy przygotować nadzienie i nagrzać piekarnik do 180ºC.
W misce mieszamy kurczaka, kwaśną śmietanę, cebulę, kolendrę i żółty ser.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim po jednej tortilli na raz, aż zrobi się bardziej miękka i plastyczna (zajmie to parę sekund na tortillę). Osuszamy na ręczniku papierowym.
Przygotowujemy blachy do pieczenia, które możemy posmarować masłem.
Do każdej tortilli wkładamy nadzienie (wg uznania), zawijamy w rulon i kładziemy na blachę (tak przygotowane enchiladas, zalane sosem pomidorowym możemy zamrozić).
Gotowe tortille przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Wyciągamy, zalewamy gorącym sosem pomidorowym, posypujemy żółtym serem i pieczemy kolejne 20-30 minut lub aż ser zacznie bulgotać i brązowieć. Przed podaniem odstawiamy danie na 5 minut, aż ser lekko ostygnie i łatwiej będzie danie pokroić.
Serwujemy posypane kolendrą lub czarnymi oliwkami na liściach sałaty. Smacznego!
Ale mi się ten przepis podoba! Biorę bez zastanowienia :)
Wyglądają rewelacyjnie:)
Chociaż jestem syty po obiedzie, to wygląda to bardzo apetycznie ;)
I ja się poczęstuję, choć o tej porze to już ponoć grzech;-)
Połączenie ostrego pomidorowego sosu i kwaśnej śmietany uwielbiam po prostu, najbardziej w placku po węgiersku, z enchiladas nie próbowałam, ale domyślam się, że były cudne. Wszystkiego najlepszego na Święta :)
Dobrych, radosnych Świąt. :-))
P.S. Danie pysznościowe. :-))