Niejeden może się zdziwić, ale tak powszechnie znana i lubiana sałatka cezara nie jest nazwana na cześć słynnego Juliusza Cezara, ale Cezara Cardini, twórcy sałatki. Cezar Cardini by właścicielem restauracji i znakomitym kucharzem. Teorii na temat powstania sałatki jest wiele, ale żadna nie jest pewna. Na pewno wiadomo, że sałatka powstała w latach 1924 r w obchody święta 4 lipca. Oryginalny przepis nie zawiera anchios, ale gotowane jajka. Jak każdy przepis, również i ten się zmodyfikował i powstało wiele wariacji oryginalnej receptury. Na pewno warto spróbować choćby jedną !
- 2-3 pałki kurczaka
- 1-2 główki sałaty rzymskiej
- grzanki
- 10 szt pomidorków koktajlowych
- dressing cezara (można kupić gotowy albo zrobić samemu, przepis poniżej)
- 2 -3 łyżki musztardy francuskiej
- 2 -3 łyżki syropu klonowego
- ser parmezan
Przygotowanie:
Pałki kurczaka dokładnie myjemy i dzielimy na pół (udko i pałkę). Marynujemy w wymieszanej musztardzie i syropie klonowym przez 1 godzinę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnia i pieczemy 45-60 minut w 180 °C lub dopóki mięso będzie łatwo odchodzić od kości. Wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy ostygnąć i obieramy.
Sałatę rzymską drzemy palcami na mniejsze kawałki i mieszamy z częścią dressingu. Na sałatę kładziemy pomidorki (można przekroić na pół), kawałki kurczaka i grzanki. Grzanki można kupić gotowe albo zrobić ze starego chleba. Kawałki chleba skrapiamy solidnie oliwą i posypujemy czosnkiem, bazylią i oregano. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w niskiej temperaturze tak długo, aż staną się kompletnie twarde i wysuszone. Im bardziej będą wysuszone, tym mniej namokną dressingiem.
Całą sałatkę polewamy dużą ilością sosu, gotowego lub własnoręcznie zrobionego (przepis poniżej). Dodatkowo można posypać startym parmezanem Pycha!
Dressing:
- 1/2 szklanki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 1/2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka pasty z anchois
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
[…] Sałatka cezara z Meksyku […]
o tak salatka cezara. ostatnio o niej myslalam:) na diecie trzeba sobie tez zycie umilac:)
pozdrawiam