Sałatka cezara z Meksyku

Niejeden może się zdziwić, ale tak powszechnie znana i lubiana sałatka cezara nie jest nazwana na cześć słynnego Juliusza Cezara, ale Cezara Cardini,  twórcy sałatki.  Cezar Cardini by właścicielem restauracji i znakomitym kucharzem. Teorii  na temat powstania sałatki jest wiele, ale żadna nie jest pewna.  Na pewno wiadomo, że sałatka powstała w  latach 1924 r w obchody święta 4 lipca.  Oryginalny przepis nie zawiera anchios, ale gotowane jajka. Jak każdy przepis, również i ten się zmodyfikował i powstało wiele wariacji oryginalnej receptury. Na pewno warto spróbować choćby jedną !

 

Składniki:

  •  2-3 pałki kurczaka
  • 1-2 główki sałaty rzymskiej
  • grzanki
  • 10 szt pomidorków koktajlowych
  • dressing cezara (można kupić gotowy albo zrobić samemu, przepis poniżej)
  • 2 -3 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 -3 łyżki syropu klonowego
  • ser parmezan

Przygotowanie:

Pałki kurczaka  dokładnie myjemy i dzielimy na pół (udko i pałkę). Marynujemy w wymieszanej musztardzie i syropie klonowym przez 1 godzinę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnia i pieczemy 45-60 minut w 180 °C lub dopóki mięso będzie łatwo odchodzić od kości. Wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy ostygnąć i obieramy.

Sałatę rzymską drzemy palcami na mniejsze kawałki i mieszamy z częścią dressingu. Na sałatę kładziemy pomidorki (można przekroić na pół), kawałki kurczaka i grzanki. Grzanki można kupić gotowe albo zrobić ze starego chleba. Kawałki chleba skrapiamy solidnie oliwą i posypujemy czosnkiem, bazylią i oregano.  Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w niskiej temperaturze tak długo, aż staną się kompletnie twarde i wysuszone. Im bardziej będą wysuszone, tym mniej namokną dressingiem.

Całą sałatkę polewamy dużą ilością sosu,  gotowego lub własnoręcznie zrobionego (przepis poniżej). Dodatkowo można posypać startym parmezanem Pycha!

 

Dressing:

  • 1/2  szklanki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1/2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka pasty z anchois

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

salatka-cezara

2 thoughts on “Sałatka cezara z Meksyku”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *