Co tu dużo pisać. Idealne danie na przystawkę lub lekką kolację ze szklanką schłodzonego białego wina.
- 200 g ugotowanych krewetek
- 1 cytryna
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 duży czerwony grejpfrut
- 1 duże avocado, obrane
- 2 łyżki soku z limonek
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 1/2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
Przygotowanie:
Dressing: 1/4 szklanki soku z grejpfrutów, 1/4 avocado, sok z limonek, miód, imbir, sól i pieprz zmiksować na gładką masę. Trzymać w lodówce przed podaniem.
Na talerzu zygzowatym ruchem łyżką rozprowadzamy część dressingu. Układamy składniki kolejno na sobie i polewamy całość drssingiem. Na końcu posypujemy miętą.
Sposób podania sałatki jest tylko propozycją, Równie dobrze można wszystko pokroić w kostkę i wymieszać.
Pysznosci!!!!!
Juz kilka razy zajadalam sie ta salatka…
Mozesz mi prosze napisac skad pochodzi ta salatka? Chodzi mi o kraj? Bardzo bym chciala wiedziec, z ktorej strony swiata pochodzi ten smakolyk…obstawiam Azje.
Organizuje impreze, na ktorej goscie beda zgadywac skad pochodza rozne dania i mam wielka ochote przygotowac rowniez taka lekka salatke…tylko nie mam pojecia to jakiego panstwa moge ja przypisac…
Bede bardzo wdzieczna za pomoc.
Pozdrawiam cieplo!
Bardzo ciekawe pytanie. Awokado i krewetki przypisalabym do Ameryki Pld, ale dodatek grejpfruta przybliza ja do Ameryki Pln. Ostatecznej odpowiedzi jednak nie mam. Powodzenia w grze :)
Dzieki piekne!