Sałatka z krewetkami, awokado i grejpfrutem

Co tu dużo pisać. Idealne danie na przystawkę lub lekką kolację ze szklanką schłodzonego białego wina.

 

Skadniki:

  • 200 g ugotowanych krewetek
  • 1 cytryna
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 duży czerwony grejpfrut
  • 1 duże avocado, obrane
  • 2 łyżki soku z limonek
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 1/2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty

Przygotowanie:

Dressing:  1/4 szklanki soku z grejpfrutów, 1/4 avocado, sok z limonek, miód, imbir, sól i pieprz zmiksować na gładką masę.  Trzymać w lodówce przed podaniem.
Na talerzu zygzowatym ruchem łyżką rozprowadzamy część dressingu.  Układamy składniki kolejno na sobie i polewamy całość drssingiem. Na końcu posypujemy miętą.
Sposób podania sałatki jest tylko propozycją, Równie dobrze można wszystko pokroić w kostkę i wymieszać.

avocado-z-shrimp-31-kopia1

 

3 thoughts on “Sałatka z krewetkami, awokado i grejpfrutem”

  1. Pysznosci!!!!!
    Juz kilka razy zajadalam sie ta salatka…
    Mozesz mi prosze napisac skad pochodzi ta salatka? Chodzi mi o kraj? Bardzo bym chciala wiedziec, z ktorej strony swiata pochodzi ten smakolyk…obstawiam Azje.
    Organizuje impreze, na ktorej goscie beda zgadywac skad pochodza rozne dania i mam wielka ochote przygotowac rowniez taka lekka salatke…tylko nie mam pojecia to jakiego panstwa moge ja przypisac…
    Bede bardzo wdzieczna za pomoc.
    Pozdrawiam cieplo!

  2. Bardzo ciekawe pytanie. Awokado i krewetki przypisalabym do Ameryki Pld, ale dodatek grejpfruta przybliza ja do Ameryki Pln. Ostatecznej odpowiedzi jednak nie mam. Powodzenia w grze :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *