Zupa Sinigang na Sampalok – tradycyjna zupa filipińska

Sinigang to jedno z ulubionych dań Filipińczyków w tej części archipelagu. Najczęściej przygotowywane jest na bazie ryby (Sinigang na isda),  krewetek (Sinigang na pasayan), wieprzowiny (Sinigang na baboy) lub kurczaka (Sinigang na manok). Potrawa jest na tyle powszechna, że w wielu przydrożnych sklepikach można kupić gotową mieszankę przypraw, aby ułatwić sobie sprawę.

Zestaw warzyw jest dowolny, możemy wykorzystać to co akurat mamy w lodówce (okrę, ziemniaki, szpinak, fasolkę, kukurydzę itp),  ale dla uzyskania najlepszego efektu zaleca się użycie białej rzepy, bo nadaje niepowtarzalny smak.

Zupę gotuje się krótko, żeby warzywa pozostały al dente, co dodatkowo wpływa na jej popularność  i opinię szybkiego w przygotowaniu i pożywnego dania. Poniższy przepis, tak jak jak i przepis na kurczaka adobo, powstał we współpracy z naszym filipińskim kumplem Adotem, który powoli wtajemnicza mnie w sekrety filipińskiej kuchni.

Zupa Sinigang

Składniki:

  • 1 kg ryby, pokrojonej na
    większe kawałki
  • 5 szklanek wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 marchewka pokrojona w grubą
    kostkę
  • 1 biała rzepa pokrojona w grubą
    kostkę
  • 1 słodki ziemniak pokrojony w grubą
    kostkę
  • 1 kalarepa pokrojona w grubą
    kostkę
  • 1 mały bakłażan, pokrojony w
    kostkę, lub plasterki
  • ½ główki małej kapusty
    pekińskiej, drobno pokrojonej
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w dużą
    kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 5cm świeżego imbiru pokrojonego
    w większe plastry
  • 3 chili, drobno pokrojone
  • 4 liście laurowe
  • 5 ząbków czosnku,
    poszatkowanych
  • 1 opakowanie Maggi Sinigang

Jeżeli nie posiadacie Maggi Sinigang, przyprawę można zastąpić:

·     2 łyżki pasty z tamaryndowca
·
2 łyżki soku z limonki
·
2 łyżeczki rybnego sosu
·
½  łyżeczki czarnego
pieprzu

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, dodajemy liście laurowe, imbir i chili i bardzo powoli doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie kroimy rybę i warzywa.

Po około 25 minutach dodajemy warzywa.

(Jeżeli nie macie Maggi Sinigang to na tym etapie dodajemy tamaryndowiec, sos rybny, limonkę i pieprz).

Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.

Dodajemy Maggi Sinigang, mieszamy i dokładamy kawałki ryby i kapustę pekińską. Nie mieszamy.

Gotujemy kolejne 10 minut. Krótki okres gotowania powoduje, że warzywa są al  dente , a ryba nie rozpada się na
kawałki.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.

Podajemy z ryżem.

Jedna myśl nt. „Zupa Sinigang na Sampalok – tradycyjna zupa filipińska”

  1. Hej,
    W opisie brakuje pewnych krokow. Nie jest napisane co zrobic z penymi skladnikami.
    Czy mozna prosic o dodanie tych informacj?! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *