Marynowane buraki z kozim serem

Ta prosta przystawka, połączenia słodkich buraków z słonym kozim serem, podbiła nasze serca i podniebienia. Wychodzę z założenia, że jest tyle smacznych rzeczy do ugotowania, że rzadko kiedy przygotowuje to samo danie. Buraczki jednak okazały się tak smaczne, że już kilka razy gościły na naszym stole.
 Składniki: (6 osób)

  • 3 duże ugotowane buraki, obrane
  • sól, pieprz
  • 200g serka koziego
  • Sałata rukola

Marynata
Składniki:

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka listków tymianku

Dressing
Składniki:

  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka podsmażonych orzechów

Przygotowanie:

Buraki kroimy w plastry i mieszamy dokładnie z marynatą. Wkładamy do lodówki na 24 godziny.

Rozgrzewamy patelnie i na maśle podsmażamy kilka sekund orzechy. Odkładamy do ostygnięcia.

Składniki dressingu łączymy z orzechami i dokładnie mieszamy.

Serek przyprawiamy solą i pieprzem.

Na talerzu układamy rukolę. Na sałacie układamy po 3-4 plastry buraków przekładanych kozim serem. Polewamy dressingiem z orzechami. Możemy podawać z  pieczywem.


    

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *