Ta prosta przystawka, połączenia słodkich buraków z słonym kozim serem, podbiła nasze serca i podniebienia. Wychodzę z założenia, że jest tyle smacznych rzeczy do ugotowania, że rzadko kiedy przygotowuje to samo danie. Buraczki jednak okazały się tak smaczne, że już kilka razy gościły na naszym stole.
Składniki: (6 osób)
- 3 duże ugotowane buraki, obrane
- sól, pieprz
- 200g serka koziego
- Sałata rukola
Marynata
Składniki:
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka listków tymianku
Dressing
Składniki:
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka podsmażonych orzechów
Przygotowanie:
Buraki kroimy w plastry i mieszamy dokładnie z marynatą. Wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Rozgrzewamy patelnie i na maśle podsmażamy kilka sekund orzechy. Odkładamy do ostygnięcia.
Składniki dressingu łączymy z orzechami i dokładnie mieszamy.
Serek przyprawiamy solą i pieprzem.
Na talerzu układamy rukolę. Na sałacie układamy po 3-4 plastry buraków przekładanych kozim serem. Polewamy dressingiem z orzechami. Możemy podawać z pieczywem.