Nic tak nie poprawia humoru jak gorący barszczyk na koniec imprezy. Zupa jest banalnie prosta, a jej przygotowanie nie zajmuje więcej niż 35 minut, dzięki użyciu wcześniej już ugotowanych buraków. Lodowe kostki jogurtowe rozpływają się powoli po wierzchu gorącej zupy, wzbogacając jej smak i wyzwalając przyjemny aromat estragonu. Przepis autorstwa Cathryn Evans.
Barszcz z estragonem
Składniki:(6 porcji)
- 2 czerwone cebule, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki brązowego cukru
- 75ml czerwonego wina
- 3 łyżki octu z białego wina
- 500g gotowych, ugotowanych buraków, pokrojonych w kostkę, razem z sokiem własnym
- 1 litr wywaru warzywnego
- garść świeżego estragonu
Lodowe kostki jogurtowe
- 500ml naturalnego jogurtu
- pęczek świeżego estragonu
Przygotowanie:
Lodowe kostki jogurtowe przygotowujemy na minimum dzień wcześniej. Jogurt razem z estragonem mieszamy w blenderze, na gładka masę i przekładamy do plastikowych foremek do lodów. Wkładamy do zamrażarki.
W dużym garnku, rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy czerwoną cebulę razem z cukrem. Przykrywamy i smażymy na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dolewamy ocet i czerwone wino, zwiększamy ogień i pozwalamy płynowi odparować do połowy, aż nabierze konsystencji syropu. Dodajemy wywar warzywny, buraki i estragon. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut.
Zupę miksujemy na gładką masę i przecedzamy przez sito. Doprawiamy dużą ilością pieprzu i ewentualnie solą. Podajemy gorący w małych szklankach z lodową kostką jogurtową na wierzchu.
P.S
Dorotka, moja siostra jedząc u mnie barszcz, stwierdziła, że w Polsce trzeba by zupę dosłodzić, aby uzyskać ten sam smak, bo buraki są mniej słodkie. Ja cukru w przepisie nie dodawałam, ale jak Wy uważacie, że trzeba, to trzeba :)
Fajny, głęboki kolor.
Barszczyk z estragonem jest pyszny. Uwielbiam tę przyprawę:)
Synek mi dzisiaj powiedział, że buraki są najzdrowsze! Więc robię barszczyk :)