Dynia jest wszechstronnym warzywem i możemy ją wykorzystać jako składnik wielu dań. Kupiłam ostatnio dwie duże dynie z których ugotowałam dyniowe risotto, zupę z dyni, naleśniki z dynią, kluski z dyni, pieczoną dynię i marynowaną dynię. Dzisiejszy wpis jest przykładem, że dynia świetnie się sprawdza także w daniach orientalnych.
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 500g dyni, obranej i pokrojonej w 2cm kostkę
- 500g krewetek
- 150g zielonej fasolki, pokrojonej w 4cm kawałki
- 4 ząbki czosnku, drobno pokrojony
- 1 duża cebula, drobno pokrojona
- 270ml mleczka kokosowego
- 3 łyżki tajskiej, czerwonej pasty curry
- 1-2 czerwone papryczki chili, drobno pokrojone
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki octu ryżowego
- ¾ szklanki wody
- Sól do smaku
- ryż jaśminowy
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy czosnek, cebulę i chili. Smażymy mieszając około 1 minuty i dodajemy pastę curry. Mieszamy i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy dynię i zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym i wodą. Dodajemy sos rybny, ocet, cukier i sól. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy przez 10-15 minut, aż dynia zmięknie.
Dodajemy zieloną fasolkę, gotujemy 3-4 minuty i dodajemy krewetki. Wszystko dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Przykrywamy i odkładamy na 5 minut.
Podajemy z ryżem jaśminowym.