Spaghetti z kalmarami

Dziś ponownie danie z wykorzystaniem kalmarów.  Były one dla mnie egzotycznym składnikiem,
dość trudnym do dostania i ogólnie niewiele o nich wiedziałam, poza tym, że
tapas w Hiszpani – calamares fritos, były przepyszne.  Tutaj nikos (lokalna nazwa) znajdziemy na
targu codziennie, więc nie mogę sobie odmówić przyjemności skorzystania z
okazji.

Trochę z lenistwa czyszczenie zwierzaków zostawiam obecnie
sprzedawcy, choć początkowo robiłam to samodzielnie. Obiecuję jednak,
że poświęcę jeden wpis na udokumentowanie całego procesu, bo
może być on bardzo ciekawy dla kogoś, kto zmuszony jest do kupowania
gotowych, mrożonych squidów.  Poniżej proponuję danie klasyczne, bardziej
śródziemnomorskie, dla miłośników spaghetti i sosu pomidorowego.

Spaghetti z kalmarami

      Składniki:
·         świeże
kalmary, obrane, pokrojone w krążki, około 0.5 kg
·         2-3
puszki pomidorów
·         1
cebula
·         4
ząbki czosnku, zmiażdżone
·         chili,
do smaku
·         sok
z 1 limonki,
·         sól,
pieprz
·         kolendra,
pietruszka do posypania
·         makaron
spaghetti
Przygotowanie:
W garnku na oleju podsmażamy cebulkę, aż zmięknie.
Dodajemy czosnek i chili, a po 30 sekundach pokrojone kalmary. Wszystko
mieszamy i po około 2 minutach dodajemy pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 1 godziny. Na końcu dodajemy do smaku
sok z limonki. Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem i posypujemy pietruszką.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *