Pancit Bihon Canton
Guisado, bo tak brzmi pełna nazwa tej potrawy, to popularne filipińskie danie
uliczne. Jest to gruby makaran canton zmieszany z ryżowym
makaronem bihon oraz warzywami
z dodatkiem wieprzowiny lub kurczaka.Filipińczycy uwielbiają makarony i na półkach
sklepowych można znaleźć wiele różnych rodzajów. Dania z makaronem często
podawane są podczas ważnych uroczystości, co może wydawać się dziwne. Filipińskim
daniem wigilijnym jest spaghetti, a jako birthday noodles, czyli danie
serwowane na przyjęciach urodzinowych podaje się właśnie pancit.
Guisado, bo tak brzmi pełna nazwa tej potrawy, to popularne filipińskie danie
uliczne. Jest to gruby makaran canton zmieszany z ryżowym
makaronem bihon oraz warzywami
z dodatkiem wieprzowiny lub kurczaka.Filipińczycy uwielbiają makarony i na półkach
sklepowych można znaleźć wiele różnych rodzajów. Dania z makaronem często
podawane są podczas ważnych uroczystości, co może wydawać się dziwne. Filipińskim
daniem wigilijnym jest spaghetti, a jako birthday noodles, czyli danie
serwowane na przyjęciach urodzinowych podaje się właśnie pancit.
Ze względu na swoją popularność na ulicy, makarony
zawitały też do restauracji, podobnie jak inne tradycyjne filipińskie dania,
które zawojowały serca obcokrajowców, takie jak Kurczak Adobo, czy
Sinigang na Sampalok.
Pancit z wieprzowiną
Składniki: (4-6
osób)
osób)
- 200g makaronu jajecznego
- 100g vermicelli
- 200g ugotowanej wieprzowiny, pokrojonej w mniejsze kawałki
- 3 szklanki wywaru z kurczaka lub wieprzowiny
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 marchewka, pokrojona w plastry
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 6 ząbków czosnku, poszatkowanych
- 1 cm świeżego imbiru, drobno pokrojonego
- 4 papryczki chili
- ½ główki kapusty pekińskiej, poszatkowanej
- 1/8 główki kapusty białej, poszatkowanej
- 4 calamnasi lub 1 limonka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy
łyżkę oleju i smażymy cebulę, aż lekko zmięknie i dodajemy czosnek, imbir i
chili. Mieszamy i smażymy 30 sekund. Odstawiamy.
łyżkę oleju i smażymy cebulę, aż lekko zmięknie i dodajemy czosnek, imbir i
chili. Mieszamy i smażymy 30 sekund. Odstawiamy.
Rozgrzewamy
kolejną łyżkę oleju i dodajmy kapustę pekińską, kapustę białą i marchew.
Smażymy około 3 minuty, zalewamy szklanką wywaru i dodajemy wieprzowinę.
Smażymy, aż płyn zredukuje się o połowę.W tym czasie zagotowujemy pozostałe 2 szklanki wywaru razem z sosem
sojowym i dodajemy oba makarony. Gotujemy około 4 minuty.
kolejną łyżkę oleju i dodajmy kapustę pekińską, kapustę białą i marchew.
Smażymy około 3 minuty, zalewamy szklanką wywaru i dodajemy wieprzowinę.
Smażymy, aż płyn zredukuje się o połowę.W tym czasie zagotowujemy pozostałe 2 szklanki wywaru razem z sosem
sojowym i dodajemy oba makarony. Gotujemy około 4 minuty.
Do makaronu
dodajemy kapustę razem z marchewką i pozostałym wywarem oraz cebulę, czosnek,
imbir i chili. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy spryskane sokiem z
calamansi lub limonki.
dodajemy kapustę razem z marchewką i pozostałym wywarem oraz cebulę, czosnek,
imbir i chili. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy spryskane sokiem z
calamansi lub limonki.
Wygląda bardzo apetycznie, aż chce się jeść! :)
Malwinka, dzięki, zachęcam do spróbowania :)