Kurczak Generała Tso


Kurczak Generała Tso – smażone mięso z kurczaka podane z brokułami i suszoną papryczką chili w ostrym sosie słodko-kwaśnym jest bardzo popularnym daniem serwowanym w chińskich restauracjach Stanów Zjednoczonych i Kanady. Jego pochodzenie przypisuje się tajwańskiemu emigrantowi, kucharzowi Peng Chang-kuei z prowincji Hunan w Chinach. Danie nazwano na cześć generała Zou Zong-Tang, żyjącego w XIXw i odpowiedzialnego między innymi za tłumienie muzułmańskich powstań, a jego imieniem jeszcze długo po jego śmierci straszono muzułmańskie dzieci.
W przepisie zamiast piersi można użyć ciemne mięso, ważne, aby było bez kości. Ciasto powstałe z wymieszania jajka i skrobi kukurydzianej po usmażeniu kurczaka nada mu chrupkości, a całość wymieszana w lekkim ostro słodkim sosie rozpłynie się w ustach. Danie w pełni zapracowało na swoją popularność.
Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka, umytych i pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 jajko, lekko ubite
  • 1 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • biały i czarny pieprz do smaku

Sos:

  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnej sherry
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki wywaru z kurczaka lub wody
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

Pozostałe:

  • 3 szczypiory od dymki
  • 5-10 małych suszonych papryczek chili
  • sezam do posypania
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:
Kurczaka marynujemy w sosie sojowym, oleju sezamowym, jajku i skrobi kukurydzianej przez 10 minut.
W tym czasie przygotowuje sos mieszając wszystkie składniki (oprócz skrobi kukurydzianej, którą dodajemy na sam koniec) i odstawiamy na bok.

W woku rozgrzewamy olej i smażymy kawałki kurczaka, po 4-5 sztuk na raz, po czym odkładamy na ręcznik papierowy.


Rozgrzewamy dwie łyżki oleju w woku, dodajemy szczypiory i papryczkę chili, smażymy około 30-45 sekund. Dodajemy kawałki kurczaka i zalewamy sosem. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy skrobię kukurydzianą. Jak sos zgęstnieje, przekładamy do naczynia. Podajemy np z ryżem i brokułami. Smacznego :)

5 myśli nt. „Kurczak Generała Tso”

  1. bardzo dużo ostatnio gotuję orientalnych rzeczy, bardzo lubię…

    nie mam woka, przymierzam się, a widzę że Ty masz

    w mojej kuchni mam miec (teraz nie mam żadnej kuchni, bo u mnie trwa remont) gazową kuchnię z palnikiem na woka; chciałabym mieć przyzwoitego woka, Ty na pewno masz takiego, dasz wskazówki gdzie kupić?

  2. Tym przepisem zostal wprowadzony w swiat gotujacych, moj syn.
    Komputer stal na blacie, a on kroil, mieszal,smazyl ciagle konsultujac sie z ekranem i ze mna w niezrozumialosciach lingwistycznych.
    Danie wyszlo na piatke z plusem i stalo sie sztandarowym popisem Mlodego Czlowieka, ku uciesze jego przyjaciolki. Podczas najblizszych ferii studenckich bedziemy cwiczyc cos nowego. Dziekuje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *