Jajka gotowane w herbacie- listopadowe wyzwanie Daring Cooks

„Gotuj z herbatą” to listopadowe wyzwanie Daring Cooks, pomysł Sarah, prowadzącej bloga Simply Cooked. Postanowiłam przygotować jajka gotowane w herbacie, bardzo popularny chiński fast food, sprzedawany powszechnie na ulicznych straganach i w lokalnych sklepikach spożywczych.

Ugotowane jajka na twardo gotujemy przez 2-3 godziny w wywarze herbacianym razem z anyżem, przyprawą pięć smaków, cynamonem i sosem sojowym. Dzięki popękanej skorupce, przez którą wywar dostaje się do wnętrza jajka nabierają one delikatnego smaku, a na białku powstaje efekt marmurkowy. Jajka możemy jeść na ciepło lub na zimno, prosto ze skorupki lub obrane wykorzystać do dalszych przepisów.

 Jajka gotowane w herbacie

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 gwiazda anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
  • 2 torebki herbaty

Przygotowanie:

Jajka zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Odkładamy na bok, aż ostygną. Zimne jajka obijamy lekko o blat, uważając, aby skorupka nie odpadła.

W garnku mieszamy pozostałe składniki, dodajemy jajka i zalewamy zimna wodą. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 2 godziny, w razie potrzeby dolewając wody. Jajka powinny być całe czas przykryte wodą.

Po 2-3 godzinach odkładamy garnek na bok, zostawiając jajka w wywarze  na 12 godzin.


   

7 thoughts on “Jajka gotowane w herbacie- listopadowe wyzwanie Daring Cooks”

  1. Nina, jajka maja bardzo subtelny smak, dla niektorych nawet niewyczuwalny :). Gdyby nie wyglad, w smaku mozna by je pomylic ze zwyklymi, gotowanymi jajkami. Maja za to ciekawa teksture, sa lekko gumowate. Na pewno je jeszcze przygotuje, bo mozna je wykorzystac jak normalne, gotowane jajka, a maja taki wow factor:)

  2. Też robiłam, nazywało się to chińskie jajka marmurkowe. O wiele ładniejsze Ci wyszły:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *