Jajka Benedykta
Składniki: ( 4 osób)
- 4 jaja
- 2 angielskie muffinki (przepis poniżej)
- 4 cienkie kawałki boczku
- drobno pokrojony szczypiorek, do posypania
- ocet do przygotowania jaja
- sól
- sos holenderski (przepis poniżej)
Sos holenderski
Składniki (1 ½ szklanki):
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka wody
- 1 ¼ łyżeczki cukru
- 170g masła
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- Szczypta pieprzu Cayenne
Przygotowanie:
Na małym ogniu roztapiamy masło. W międzyczasie, w misce ubijamy żółtka z łyżeczką wody na pianę (1-2 minuty), dodajmy cukier, miksujemy kolejne 30 sekund. Cały czas miksując powoli dodajemy rozpuszczone, gorące masło. Sos powinien przypominać majonez, być gładki i puszysty. Gotowy sos trzymamy w cieple.
Przygotowanie jaj i boczku.
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól i ocet (2 łyżki na 3 szklanki wody).
Jajo wbijamy do salaterki, następnie delikatnie przelewamy do gotującej (ale nie bulgoczącej) wody. Czynność powtarzamy dla każdego jaja. Długość gotowania zależy od preferencji, dla płynnego żółtka wystarczą 3 minuty.
W międzyczasie rozgrzewamy patelnie i smażymy z obu stron boczek.
Muffinki kroimy na pół, przypiekamy na grillu.
Na podpieczoną muffinkę kładziemy plasterek boczku, na to jajko. Wszystko polewamy sosem holenderskim i posypujemy szczypiorkiem. Rewelacja.
English muffins
Składniki (9 sztuk):
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 3g suchych drożdży
- ½ szklanki ciepłego mleka (45ºC)
- 3 łyżki masła
- 3 szklanki mąki
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy mleko. Dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy, by mleko lekko ostygło, musi jednak pozostać ciepłe.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 10 minut.
W dużej misce mieszamy ciepłe mleko, drożdże z wodą, masło i 1 ½ szklanki maki. Miksujemy, aż ciasto będzie gładkie. Dodajemy resztę mąki i sól i ugniatamy, aż będzie elastyczne. Przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rolujemy na grubość ok. 2 cm. Wykrawamy 7cm kółka, posypujemy mąką kukurydzianą i odstawiamy na 30 minut.
Rozgrzewamy patelnię i smażymy muffinki po 5-10 minut z każdej strony po czym schładzamy. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 5 dni. Przed podaniem przekrawamy na pół i grillujemy.
Gorgeous eggs benedict!! Great job with the challenge this month!!
Brałem pod uwagę te jajka przy planowaniu świątecznego menu, a konkretnie śniadania.
Ostatecznie wybrałem coś innego, ale na Wielkanoc to już tych jajek nie odpuścimy;-)
Dobra robota;-)
WOW your poached eggs look fabulous and it seems you had a lot of fun doing the challenge.
Cheers from Audax in Sydney Australia.
Perfect! Delicious! Well done on the challenge!
Ależ perfekcyjnie wyglądają! Bardzo zaciekawiła mnie ta "opcja przechowywania" w lodówce. Muszę ją koniecznie wypróbować:) Pzdr Aniado
Niby zwykle jajko a Ty jak zwykle zaszalalas.
Ja lubie takie jajko na ziemniaczkach podsmazonych z indyjskimi przyprawami i posypane kolendra.
Jenn, Audax, Renata, thanks girls, I hope, you enjoyed this challenge as much as me.
Thiessa, musze kiedys wyprobowac w indyjskim wydaniu, bo brzmi bardzo smacznie :)
Grumko, idealny pomysl na swiateczne sniadanie :)
Aniado, rzeczywiscie, opcja przechowywania ulatwia i przyspiesza podawanie jajek :)
Fajnie ze zamiescilas te jaja – badz co badz sa to swietne klasyki nie do przecenienia! Takie jajka na sniadanie napawaja optymizmem na reszte dnia!
uWIELBIAM TAKIE JHAJKA. oD KIEDY ODKRYŁAM TEN SPOSÓB GOTOWANIA – NIECAŁY ROK TEMU – JAJA TAKIE CZĘSTO GOSZCZĄ U MNIE JAKO DODATEK DO ROZMAITYCH DAŃ: DO KARTOFLI JAK U YTHIESSY OCZYWIŚCIE ZAMIAST SADZONEGO, ALE I DO SZPARAGÓW PIECZONYCH W SZYNCE PARMEŃSKIEJ, CZY DO ZAPIEKANKI EGIPSKIEJ… pOZDRAWIAM. kINGA
Moja Mama wbija jajko do łyżki wazowej, sprawdza jego świeżość i potem ostrożnie zsuwa z łyżki do lekko "mrugającej" zakwaszonej octem wody. Po dwóch minutach poached egg is ready.