Grillowane szaszłyki warzywne

Cudownie ciepłe tegoroczne lato sprawia, że chętniej wstaje się rano z łóżka i pierwsze kroki kieruje na balkon, by rozkoszować się ogrzewającymi twarz promieniami porannego słońca. Dnie w pracy mijają jakoś szybciej, myśli coraz częściej krążą wokół urlopu, ale z racji, że pozostało do niego jeszcze nieco czasu, póki co trzeba się zadowolić pięknymi wieczorami i gorącymi letnimi weekendami. Humor wówczas dopisuje, a wraz nim apetyt, który najmilej oczywiście zaspokoić na świeżym powietrzu. 
Dzisiaj propozycja na przyjęcie grillowe – szaszłyki warzywne. Jest to właściwie uzupełnienie menu zasadniczego, bo chyba mało kto wyobraża sobie ogrodowe party bez potraw mięsnych. Jednak z racji, że podobno nie samym mięsem człowiek żyje warto pokusić się o przygotowanie i podanie w ramach uzupełnienia grillowanych warzyw, które pod wpływem wysokiej temperatury tracą swoja charakterystyczną chrupkość i robią się wewnątrz cudownie miękkie i słodkie.


Przykładowe składniki :

  • cukinia
  • papryka
  • cebula (najlepiej biała i czerwona)

Marynata:

  • 1 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • ¼ łyżeczki ziół prowansalskich
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • ¼ łyżeczki czosnku
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/8 łyżeczki cukru
  • Sół, pieprz do smaku

Przygotowanie:

 

Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w grubą kostkę.

Składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy. Pokrojone warzywa marynujemy minimum 2 godziny. W międzyczasie przygotowane patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie, dzięki czemu nie przypalą się na grillu.

Zamarynowane warzywa nadziewamy na patyczki i smażymy na grillu lub w piekarniku.

Podajemy z sosami np. satay lub tzatziki.   Smacznego! :)

9 myśli nt. „Grillowane szaszłyki warzywne”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *