Tzatziki z miętą

Dziś proponuję uproszczony, szybki przepis na tzatziki z dodatkiem świeżej mięty, bardzo popularny sos z jogurtu i zielonego ogórka. Do grillowanych mięs i warzyw nadaje się doskonale :)
Składniki :

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 starty zielony ogórek
  • 1 łyżka drobno pokrojonych liści mięty
  • 1 łyżeczka zmielonego czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jogurt miksujemy z czosnkiem, solą, pieprzem, miętą i sokiem z cytryny. Starty ogórek dokładnie wyciskamy z nadmiaru wody i mieszamy z jogurtem. Sos podajemy w naczyniu przybranym liśćmi mięty.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

   

8 myśli nt. „Tzatziki z miętą”

  1. Uwielbiam ten sos do grillowanych mięs i do frytek. Co prawda ciężko u nas dostac odpowiedni jogurt (prawdziwy grecki, gęsty), ale i tak nie mogę się oprzec i często go robię :)
    Jeśli mogę coś zasugerowac, to zamiast soku z cytryny dodaj łyżeczkę octu winnego. Daje niezastąpiony smak :)

    Pozdrawiam :)

  2. Asieja, dodaj mięty, na pewno sie nie zawiedziesz :)
    Kasia, z grecik jogurtem tzatziki jest faktycznie najlepsze! Swietny pomysl z octem winnym, dziekuje i na pewno wyprobuje :)
    Wiosenka, zgadzam sie, ten sosik jest pierwsza klasa :)
    Panna M, wyprobuj, gorąco polecam :)
    Cudawianki, a ja z koleji nie jadlam z koperkiem :)
    Paula, zapisuj przepis i maszeruj do kuchni ;)

  3. lubię tzatziki, szczególnie własnej roboty

    używam jogurtu greckiego, niestety ma sporo tłuszczu, a co za tym idzie i kalorii, ale do tzatzików jest niezastąpiony

    odnośnie koperku/mięty – szkół jest wiele :) może i ja dodam mięty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *