Tortilla Espanola na śniadanie

Jest to pomysł na śniadanie dla tych, którym się akurat nie śpieszy. Tortilla, której sekretem jest duża ilość długo podsmażanej, słodkiej cebulki i podpieczonych ziemniaków ze stosunkowo niewielką ilością jajek. Nie można też pominąć udziału pomidorowo-paprykowej salsy w tym zestawie,  której słodko-kwaśny smak nadaje wyrazistości całemu daniu i sprawia, że wciąż ma się ochotę na dokładkę.

Tortilla Espanola

Składniki:

  • Ok. 1/4 szklanki oliwy z oliwek + 1 łyżeczka
  • 700g cebuli, drobno pokrojonej
  • 700g ziemniaków, pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 5 jajek
  • sól morska, pieprz, do smaku

Przygotowanie:

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu około 30 minut, aż zmięknie i nabierze złotego koloru.

Dodajemy ziemniaki, lekko zwiększamy ogień i smażymy, aż zmiękną. Drewnianą łyżką mieszamy dokładnie cebulę razem z ziemniakami, rozdrabniając ziemniaki na lekkie puree. Przekładamy wszystko na ręcznik papierowy i odcedzamy.

Rozgrzewamy grill w piekarniku.

Jajka rozbijamy do miski, lekko ubijamy i mieszamy z ziemniaczano-cebulowo masą. Solimy i pieprzymy do smaku.

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek. Wylewamy masę i smażymy na średnim ogniu, aż spód się zetnie. Przekładamy patelnie do piekarnika i trzymamy tak długo, aż góra przestanie być płynna. Alternatywnie można przerzucić tortille jak naleśnik. Przekładamy na talerz, kroimy na kawałki i podajemy z salsą pomidorowo-paprykową.

Salsa pomidorowo-paprykowa

Składniki:

  • 2 pomidory, bez pestek, drobno pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryka, drobno pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, drobno pokrojona w kostkę
  • Garść świeżo, drobno pokrojonej kolendry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy na minimum 20 minut przed podaniem.


   

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *