Jest to pomysł na śniadanie dla tych, którym się akurat nie śpieszy. Tortilla, której sekretem jest duża ilość długo podsmażanej, słodkiej cebulki i podpieczonych ziemniaków ze stosunkowo niewielką ilością jajek. Nie można też pominąć udziału pomidorowo-paprykowej salsy w tym zestawie, której słodko-kwaśny smak nadaje wyrazistości całemu daniu i sprawia, że wciąż ma się ochotę na dokładkę.
Tortilla Espanola
Składniki:
- Ok. 1/4 szklanki oliwy z oliwek + 1 łyżeczka
- 700g cebuli, drobno pokrojonej
- 700g ziemniaków, pokrojonych w 1 cm kostkę
- 5 jajek
- sól morska, pieprz, do smaku
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu około 30 minut, aż zmięknie i nabierze złotego koloru.
Dodajemy ziemniaki, lekko zwiększamy ogień i smażymy, aż zmiękną. Drewnianą łyżką mieszamy dokładnie cebulę razem z ziemniakami, rozdrabniając ziemniaki na lekkie puree. Przekładamy wszystko na ręcznik papierowy i odcedzamy.
Rozgrzewamy grill w piekarniku.
Jajka rozbijamy do miski, lekko ubijamy i mieszamy z ziemniaczano-cebulowo masą. Solimy i pieprzymy do smaku.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek. Wylewamy masę i smażymy na średnim ogniu, aż spód się zetnie. Przekładamy patelnie do piekarnika i trzymamy tak długo, aż góra przestanie być płynna. Alternatywnie można przerzucić tortille jak naleśnik. Przekładamy na talerz, kroimy na kawałki i podajemy z salsą pomidorowo-paprykową.
Salsa pomidorowo-paprykowa
Składniki:
- 2 pomidory, bez pestek, drobno pokrojone w kostkę
- 1 czerwona papryka, drobno pokrojona w kostkę
- 1 cebula, drobno pokrojona w kostkę
- Garść świeżo, drobno pokrojonej kolendry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy na minimum 20 minut przed podaniem.