Smalec z grzybami i cebulką

Korzystam z dobrodziejstw tutejszych sklepów mięsnych, gdzie na prawie każdej ladzie leży słonina. Mieszkając w UK o świeżym smalcu mogłam jedynie pomarzyć, więc teraz dość często serwujemy sobie świeże pieczywo ze smalcem i ogórkiem (przypominają mi się stare, dobre czasy studenckie :) ). Dodatkowo urozmaicam sobie tę przyjemność różnymi dodatkami w postaci grzybów, cebuli, jabłka lub orzechów. Dzisiaj przepisy na smalec grzybowy i cebulowy, z dużą ilością skwarek, bo taki lubimy najbardziej :)

Smalec z cebulką

Składniki:

  • 300g drobno pokrojonej słoniny
  • 1 cebula, pokrojonej w piórka
  • sól do smaku
  • ½ łyżeczki majeranku

Przygotowanie:

W garnku, na średnim ogniu roztapiamy słoninę. Po około 10 minutach, gdy słonina częściowo się już wytopi, dodajemy cebulę, sól i majeranek. Smażymy, aż słonina się całkowicie wytopi, mieszając od czasu do czasu. Przelewamy do pojemników i odstawiamy do ostygnięcia.

Smalec z grzybami
Składniki:

  • 300g drobno pokrojonej słoniny
  • 5g grzybów
  • ¼ cebuli, pokrojonej w piórka
  • sól, tymianek do smaku

Przygotowanie:

W garnku, na średnim ogniu roztapiamy słoninę. W międzyczasie w blenderze mielimy grzyby na puder. Po około 10 minutach, gdy słonina częściowo się już wytopi dodajemy puder grzybowy, cebulę, sól i tymianek. Smażymy, aż słonina się całkowicie wytopi, mieszając od czasu do czasu. Przelewamy do pojemników i odstawiamy do ostygnięcia.

5 myśli nt. „Smalec z grzybami i cebulką”

  1. Smalec robię regularnie. Ten mój jest z cebulką, czosnkiem, jabłkami, ziołami… ale jeszcze nigdy nie próbowałam z grzybami! Takie "niedopatrzenie" wymaga naprawy :) Pzdr Aniado
    Ps. Zdjęcie "z nożem w słoju" – jak dla mnie fantastyczne!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *