Apple crumble czyli kruszoneczka z jabłkiem

apple crumble Mimo, że lubię zjeśc kawałek ciasta czy ciasteczka, jem je rzadko a sama  piekę jeszcze rzadziej (jak byłam nastolatką to się bawiłam w torty, desery i inne smakołyki).  Najczęściej zdarza mi się coś wszamać u mamy raz na ruski rok i to mi wystarcza. Zresztą, kto by u mnie zjadł (2 osoby)blachę ciasta…? Ale od czasu zapisania się na durszlak.pl i ciągłego czytania i oglądania tych słodkości nabrała mnie w końcu ochota, żeby zrobić coś słodkiego. Trufle poszły na pierwszy ogień  i wyszły znakomite. Teraz przyszedł czas na kruszonkę z jabłkiem, moim ulubionym owocem do ciast. Przepis prosty jak drut, a rezultat zachwycający.  Nie ma jak to w końcu domowy „wypiek” :)
Składniki:

  • 8 kwaśnych jabłek
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 300 g mąki
  • 175 g brązowego cukru
  • 250g masła

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Mieszamy z 1/4 szklanki cukru, sokiem z cytryny, cynamonem i odkładamy.

Mąkę mieszamy z cukrem i masłem. Nie za mocno, raczej przerzucamy wszystko razem, tak, aby powstały dobrze wymieszane grudki.

W przepisach najczęściej na blachę kładzie sie najpierw jabłka. Ja położylam  wpierw cięnką warstwę ciasta, na to jabłka i posypałam kruszonką.  Zapiekłam w piekarniku 40 minut w 180 °C.  Odczekałam z 10 minut, aby łatwiej było pokroić. Na talerzyku  rozsypałam troche kakao i syropu klonowego.  Na kawałek kruszonki położyłam kulkę lodów waniliowych i rurkę. Deser gotowy!

jablka

Tym slodkim akcentem żegnam się na dwa tygodnie. W końcu wymarzony urlop i pobyt w moim ukochanym Poznaniu :)

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

ZNIEWALAJĄCY BATON JABŁKOWY  tartelki ze śliwkami  truffle czekoladowe   pudding czekoladowy (2)   jabłka w karmelu

9 myśli nt. „Apple crumble czyli kruszoneczka z jabłkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *