Chutney z czerwonej cebuli

 

Chutney z czerwonej cebuli sprawdza się doskonale jako dodatek do wielu potraw mięsnych, pasztetów, kanapek i hamburgerów. Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami i słodko – kwaśnej, miękkiej cebulki nie powinno zabraknąć na  naszych stołach :-)


Składniki:

  • 8 czerwonych cebul, pokrojonych w piórka
  • 65g cukru
  • 150ml czerwonego wina
  • 150ml octu winnego
  • 1 łyżka gorczycy
  • ½ łyżeczki suszonych płatków chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, czosnek i cukier, przykrywamy i smażymy na średnim ogniu przez 10 minut. Dolewamy ocet winny, czerwone wino, gorczycę, chili i dusimy na małym ogniu, bez przykrycia około 10 minut lub aż cały płyn wyparuje. Gotowe!

5 thoughts on “Chutney z czerwonej cebuli”

  1. ja wciąż nie mogę się przekonać do tego dania – wydaje mi się że mi nie posmakuje

    mam nadzieję -serio-trafić na jakiegoś grilla gdzie taki chutney będzie i wtedy wyrobię sobie znanie na jego temat

  2. Asieja, myślę, że pomysł z francuską musztardą jest świetny. Będziesz może musiała zmienić trochę proporcje octu, żeby nie wyszło za kwaśne.

    Paula, to jest pyszne, szczególnie z hamburgerem :)

    Nina, jeżeli lubisz cebulę to cebulowe chutney też powinnaś polubić. Myślę, że raz na pewno warto spróbować :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *