Kruche ciasteczka z kminem

Przepis na kruche ciasteczka znalazłam w książce Gordona Ramsaya „Desserts”. Spodobał mi się pomysł połączenia słodyczy z kminem i jeszcze bardziej spodobał mi się uzyskany rezultat. Lekkie, kruche, nie za słodkie ciasteczka, doskonałe do popołudniowej herbaty czy kawy.

Kruche ciasteczka z kminem

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 60g cukru
  • 60g nieosolonego, miękkiego masła
  • 85g mąki chlebowej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki nasion kminu rzymskiego, lekko podpieczonego

Przygotowanie:

W misce ubijamy żółtka z cukrem, aż nabiorą kremowej, gęstej konsystencji. Stopniowo dodajemy masło.

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy do jajek i masła razem z kminem. Wyrabiamy ciasto, które będzie dość miękkie, formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Nagrzewamy piekarnik do 150°C.

Na posypanej lekko mąką blacie rozwałkowujemy ciasto do 3mm. Staramy się to zrobić szybko, bo ciasto powinno mieć niską temperaturę. Wycinamy ciasteczka i układamy je przygotowanej blaszce. Wycięte ciastka wkładamy do lodówki na 30 minut.

Przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy ciasta widelcem i możemy dodatkowo posypać cukrem.

Pieczemy przez 12-15 minut.


6 myśli nt. „Kruche ciasteczka z kminem”

  1. Ciekawy pomysł, na pewno go wykorzystam, tym bardziej, że lubię Ramseya Gordona. Mała uwaga: czy najpierw nie powinno się ubić żółtek z cukrem, a potem dodać masło? Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *