Apple mojito
Składniki:
- 50 ml (2 miarki) wódki Wyborowej
- 50ml (2 miarki) soku jabłkowego
- 25ml (1 miarka) soku z limonki
- 8 liści świeżej mięty
- 25ml (1 miarka) cynamonowego syropu cukrowego
Przygotowanie:
Cynamonowy syrop cukrowy przygotowujemy tak samo jak zwykły syrop cukrowy, ale z dodatkiem 2-4 lasek cynamonu. Syrop najlepiej zostawić na 12 godzin, aby przegryzły się smaki. Nie powinniśmy dodawać cynamonu w proszku, bo osiądzie on na dnie drinka.
Do shakera wlewamy wszystkie składniki razem z liśćmi mięty, które delikatnie rozgniatamy. Dodajemy kilka kostek lodów i wstrząsamy. Przelewamy do szklanki wypełnionej lodem. Możemy ozdobić liśćmi mięty lub kawałkiem jabłka.
Jeżeli drink jest dla Was za mocny, możecie polać go w wysokiej szklance i dopełnić sokiem jabłkowym.
Robiłam mojito porzeczkowe, jabłkowego jeszcze nie. Natchnęłaś mnie – spróbuję, tylko z rumem zamiast wódki, aby było bardziej zbliżone do mojito :) Połączenie jabłka, mięty i limonki brzmi super! Piękne zdjęcia.