Jak zrobić nigiri sushi?
Nigiri, czyli kulka ryżu z rybą lub innym składnikiem. Często przepasana kawałkiem nori.
Weź do palców lewej ręki jakikolwiek składnik np. kawałek łososia. Na środek nałóż wasabi palcem wskazującym prawej ręki (1).
Weź do prawej ręki kulkę ryżu (około 18 gr) i przyciśnij do kawałka ryby, robiąc kciukiem lewej ręki wgniecenie w ryżu (2).
Delikatnie przekręć całość do środka lewej dłoni, tak, że teraz ryż jest pod spodem.
Ściśnij delikatnie całość, prawie zamykając lewą dłoń i dociśnij wszystko palcami prawej ręki (3).
Przekręć całość jeszcze raz, tak, że ryba jest pod spodem i ściśnij całość jeszcze raz. Powtórz wszystko dwa razy.
Jeżeli chcemy opasać nigiri nori, wystarczy pasek o długości 7 cm i grubości 1 cm.
Witam przepis pyszny, napewno go wypróbóje w niedługim czasie, bo czas przedświąteczny jest najlepszy aby próbować nowe rzeczy.
Chciałbym rówierz zaprosić na swój blog kulinarny http://naobiad.blogspot.com