Dodatki: sosy, sałatki i nie tylko…

UNAGI (sos do nigiri i nie tylko…:))

80 ml sosu sojowego
35 ml Mirin
50 g cukru
20 ml Sake

Zagotuj Mirin i Sake. Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj sos sojowy i gotuj wszystko na małym ogniu przez 15-20 minut.

Ostry sos majonezowy
· Mieszamy majonez z ostrym sosem chili i przyprawami (ostrą papryką, czarnym sezamem, czosnkiem). Proporcje na oko, dla lubiących zjeść bardziej pikantnie należy dodać więcej ostrego sosu.

Ikura Tsukedare (marynata do ikry z łososia)
· 90 ml sosu sojowego
· 45 ml Mirin
· 30 ml Sake
· 45 ml wody

Zagotuj Mirin i sake, dodaj sos sojowy i wodę. Ochłodź do temperatury pokojowej. Marynuj ikrę przez noc w lodówce
Ponzu (sos cytrusowy)
1 cytryna
1 grejfrut
½ szklanki sosu sojowego
1 łyżeczka octu ryżowego
½ plasterka Nori
3 łyżeczki Mirin
¾ szklanki wody
Wlej wodę do garnka i włóż Nori. Gdy woda zacznie się gotować, po 30 sekunadach wyciągnij Nori i dodaj Mirin. Gotuj wywar, aż połowa odparuje i ostudź.
Do sosu sojowego wlej trochę więcej niż ½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny i grejfruta (pomieszanego razem), 3 łyżeczki wywaru z Nori i Mirin, ocet ryżowy i wszystko dobrze wymieszaj. Studź z lodówce przez parę godzin.
 Sałatka z wodorostów 

.
Tak wyglądają wysuszone wakame, które moczymy w wodzie.
Sałatka ze szpinakiem

Sałatka z ogórków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *